Polisen har fått in många anmälningar under stadsfesten. Flera misshandelsfall har rapporterats in och en av dem betraktas som grov. En person greps misstänkt för den grova misshandeln inne på stadsfestområdet under lördagskvällen. Han anhölls senare efter beslut av åklagare.

Totalt under helgen har ett 25-tal personer omhändertagits för fylla och ordningsstörning i Eksjö, enligt Mikael Ehne på polisen. Han säger att polisen har haft förstärkta resurser under Eksjö stadsfest och att man efter förutsättningarna klarat av att hantera de inkomna ärendena på ett bra sätt.

Under festivalen har man också fått in närmare 15 anmälningar om sexuella ofredanden.

– Det är övervägande delen flickor och yngre kvinnor som drabbats, säger Mikael Ehne och fortsätter:

– Utredningsläget i sådana här fall är svårt. Vi har några som kan misstänkas för en del av fallen men då ska man kunna klargöra det utan rimligt tvivel i slutändan, säger han.

De sexuella ofredandena har dels kommit till polisens kännedom via samtal och dels via polisens övervakningsverksamhet på plats.

Polisen uppger att alla anmälningar kanske ännu inte syns i deras system, eftersom de som inkommer via polisens kontaktcenter kan hamna i polisens datasystem först efter helgens slut.

Festivalarrangören Fredrik Nilsson säger till att det är första gången som det anmälts så många som ett 15-tal sexuella ofredanden under festivalen.

– Det är jättetråkigt. Vi har haft något enstaka fall tidigare år men aldrig så här, säger han till SvD.

Och det trots att man höjt beredskapen inför årets festival.

– Vi har haft extrapersonal, satsat på upplysta bajamajor, haft föräldravandringar och utbildat funktionärerna. Dessutom samarbetar vi med en av de mest erfarna säkerhetskonsulterna i Sverige. Men det är svårt att förhindra och att upptäcka brotten, de flesta ofredanden sker mitt i publikhavet, säger Fredrik Nilsson till tidningen.