Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Männen frikänns för Tovridamordet

 
Mordet i Tovrida
Visa alla artiklar

De två män som varit misstänkta för mordet i Tovrida utanför Lekeryd är inte skyldiga. På torsdagen frikändes de i Jönköpings tingsrätt. Tingsrätten utesluter inte att det finns alternativa gärningsmän.

Det var i november som en man hittades död i Tovrida. Han hade blivit skjuten med flera skott i huvudet.

På tisdagen föll domen mot de båda männen och under rättegången har det riktats utpekanden mot den yngre mannen, mannen i 50-årsåldern. Utpekanden har gjorts av den medåtalade mannen i 60-årsåldern. Utpekandet har haft svagt värde i tingsrättens bedömning just för att han själv varit misstänkt.

Trots att de båda åtalade männens dna har funnits på mordvapnet är det inte styrkt att någon av dem skjutit brottsoffret. Vapnet hittades också under den yngre mannens huvudkudde när polisen sökte igenom bostaden.

Tingsrätten anser att den yngre mannens förklaringar, till samtliga indicier som talar till hans nackdel, är möjliga.

Men det tingsrätten främst trycker på är att åklagarens utredning och de uppgifter som presenterats i rätten, inte utesluter alternativa gärningsmän.

– Vi anser att det fanns två möjliga gärningsmän. Vi tycker att vi har uteslutit alternativa gärningsmän så den uppfattningen delar jag inte med tingsrätten. Vi hade kontrollerat telefoner och gjort flera förundersökningsåtgärder. Under slutpläderingen la vi också mycket fokus på att ingen av de tilltalade har pratat om att det var andra på platsen och att det alltid var låst i boningshuset, säger åklagaren Jessica Andersson.

Kommer ni att överklaga?

– Det här är ju ett indiciemål och jag har full respekt för att det är en svår bedömningsfråga. Den tekniska bevisningen vi har pekar åt olika håll men vi tyckte att vi har tillräckliga skäl för åtal. Vi ska läsa igenom domen noggrant och sedan ta ställning till överklagan.

Hur reagerade du på domen?

– Att de friades var inte förvånande eftersom de släpptes vid förhandlingen. Förundersökningen är så robust att det inte finns mer att göra än den utredning vi har gjort.