Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mariannelundsmiljon och budgetunderskott – heta ämnen på debatten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det blev som förväntat en längre diskussion under torsdagskvällens allmänpolitiska debatt i kommunfullmäktige. I drygt två och en halv timme avlöste ledamöterna varandra i talarstolarna. Budgetunderskottet, Kulturskolan och Mariannelundsmiljonen var några av ämnena som var i fokus.

Totalt var det 45 inlägg som gjordes under den allmänpolitiska debatten. Inledningsvis fick varje parti inleda med ett anförande på fem minuter. Sverigedemokraternas Ulf Svensson nämnde bland annat lämnade frågor från Diana Laitinen Carlsson (S) obesvarade.

– Löfven sa förra veckan att det har aldrig varit bättre. Det är lätt när du har ett underskott på flera miljoner, som regeringen har lagt på våra axlar som ett stor ok. Det är ingen tröst heller att säga att vi inte är ensamma, att vi är en av åtta av regionens 13 kommuner som har underskott i förhållande till budget. Vi har en hel del att ta tag i. Vi fick en del miljoner av staten för att täcka upp kostnaderna för den ökade befolkningen. Nu handlar det om att få kommunen på fötter igen, sa han.

Diana Laitinen Carlsson ifrågasatte Svensson inlägg.

– Jag vill vända mig till Ulf. Du hävdade i ditt anförande att budgetunderskottet i Eksjö kommun är ett ok som regeringen har lagt på våra axlar. Hur menar du då? Utan regeringens välfärdsmiljarder, på ungefär 24 miljoner för 2017 och 27,1 miljoner för 2018, hur hade det sett ut då? Nu aviserar man dessutom att man tänker utöka välfärdsmiljarderna med ytterligare tio miljarder att dela till kommunsektorn från 2020. Tycker du att vi ska tacka nej till det?

– Tittar man på Sverigedemokraternas budget så kan du redovisa hur många miljoner som kommer dras bort från kommunsektorn med eran nationella budget. Sen kan du komma och prata om att lägga ok på kommunernas axlar. Släng dig inte med floskler.

Hon efterfrågade ytterligare en gång under debatten svar från Ulf Svensson, som valde att inte kommentera sitt uttalande.

Olika åsikter om miljonen

Anders Pansell (KD) nämnde i sitt anförande bland annat något som han kallade för Mariannelundsmiljonen.

– Vi vill satsa på de centrala delarna i Mariannelund. Nästan lika många som åker igenom Eksjö åker även igenom Mariannelund. Att fräscha upp i centrum gör det ännu trevligare och roligare att stanna och rasta på.

Miljonen var det flera som valde att kommentera under debatten, men de hade egna förslag på vad pengarna skulle kunna användas till. Socialdemokraten Birgitta Johansson hade en annan infallsvinkel.

– Jag tycker det är jättebra med en Mariannelundsmiljon, men inte för att försköna Mariannelund i första hand. Satsa det på ungdomarna, tonåringarna. Fånga upp dem, få in dem i kulturskolan, i engagerande verksamheter. Vi måste satsa på framtiden och ungdomarna. Det kanske kostar, och vi måste spara in på något annat, men låt inte de här ungdomarna gå förlorade. Jag hoppas att det kommer finnas med i vår kommande budget, en miljon till Mariannelund och ungdomsverksamheten.

Tomas Erazim (M) var även han inne på samma spår som Birgitta. Att det är barn och ungdomarna i Mariannelund som behöver vara i fokus.

– Mariannelundsmiljonen skulle jag glädjas oerhört av. Jag skulle vilja satsa den miljonen på att fritidsgården i Mariannelund skulle ha öppet mer än en dag i veckan. Jag skulle vilja se att den här miljonen satsas på en fritidspedagog och en socialpedagog. Pengarna till integration togs bort alldeles för tidigt, både på nationell och kommunal nivå. Det är nu de här integrationspengarna skulle behövas som mest. Satsa miljonen på våra barn och unga, kommenterade han.

Kultur eller motion?

Nyheten om kulturskolan och förslaget om att slå ihop kulturchefstjänsten och kulturskolechefstjänsten kommenterades också. Kulturskolans verksamhet ifrågasattes av Jan Lindholm (M). Han riktade ett tack till alla föräldrar som hjälper till i olika föreningar för att barnen ska röra på sig.

– Ungdomarnas kultur har helt förändrats de senaste åren. De sitter framför datorerna och spelar spel. Går de några meter så går de med huvudet sänkt ner i sin mobiltelefon. Förstår ni inte att vi, för barnens skull och för den kommande ekonomins skull, måste fundera över om vi inte ska lägga pengar på rörelseaktiviteter för barnen i stället.

Diana Laitinen Carlsson kommenterade även hon nyheten om kulturskolan.

– Vi blev väldigt bekymrade när vi läste i tidningen att man funderar på att slå ihop kulturchefen med kulturskolechefen. Vi har kämpat för en avgiftsfri kulturskola hela den här mandatperioden. Det är också något som vi vill ha på lång sikt. Men med 150 barn i kö, och en neddragning med kanske runt 50 procent på ledningsnivå, så drabbar det barnen ganska hårt.

LÄS MER: Besparing kan drabba Kulturskolan – chefstjänst i fara

LÄS ÄVEN: Partierna inför debatten: "Jag kommer nog att få lite mothugg"