Johanna Bennfors berättar att det var helt vindstilla när hon och hennes kollegor helt plötsligt fick se någon form av virvelvind börja snurra ute på skolgården i Ljungarum.

– Vi gick ut på vår rast och rätt som det är ser jag värsta virvelvinden och jag bara "Titta för fan" till kollegan och så fick jag inte upp min telefon, men det fick ju hon.

Totalt fick Johanna och hennes kollegor se det märkliga fenomenet tre gånger. Johannas kollega Josefine lyckades fånga det på film en av gångerna. JP har fått ta del av klippet:

Sedan var de tvungna att gå tillbaka och jobba, så huruvida det fortsatte att virvla ute på skolgården kan Johanna inte uttala sig om.

– Det var väldigt häftigt att se, säger Johanna Bennfors.

Ingen i personalen på Ljungarumsskolan kunde förklara fenomenet och Johanna var väldigt nyfiken på vad det var för något de hade sett. Genom SMHI:s presskontakt AnnaKarin Norberg kunde JP visa upp klippet för en av SMHI:s meterologer, som hälsar att det som syns på filmen är en stoftvirvel.

"Vid soligt väder under främst våren och försommaren kan stoftvirvlar uppstå över kraftigt soluppvärmd mark. Den heta och därför lätta luften ger sig av uppåt och i denna uppåtgående luftström bildas ibland virvlar, som börjar vid markytan och sedan arbetar sig uppåt till några tiotals meters höjd", skriver SMHI på sin hemsida.

Vidare skriver SMHI om stoftvirvlar:

"Oftast är stoftvirvlarna små och beskedliga men de kan ibland bli kraftigare, uppåt 50 meter höga och 25 meter breda, och nå stormstyrka, 25 m/s, varvid de kan skada hus och fälla enstaka träd. Speciellt starka tycks de bli om det är så gott som vindstilla i övrigt."

Mysteriet på skolgården i Ljungarum är alltså löst, och Johanna och hennes kollegor ska alltså vara glada att inte stoftvirveln var större.