Det var förra året i samband med ett studentfirande i Eksjö som matgästen Martin Syrén blev serverad mat som han inte tålde, bland annat en kladdkaka.

Han fick en allvarlig allergisk chock som var livshotande. Martin har haft sina allergier mot ägg, mjölkprotein, kyckling och nötter hela livet. Informationen om allergierna hade lämnats till restaurangen innan besöket.

Det känns bra att rättegången är över. Men om den köksansvarige inte vet skillnaden på allergi och intolerans så känns det inte så bra.

Jag äter hellre hemma än att gå ut och äter numera. Jag frågar jättemånga gånger innan jag får ut min maträtt om jag är ute och äter. De tar det på allvar när jag frågar. Det blir allt vanligare med allergier, säger han.

Martin och hans kompisar på festen reagerade när förrätten kom in. Det verkade som att maten innehöll ingredienser som Martin inte tålde. Servitrisen tog med maten till den köksansvarige som gav klartecken att Martin tålde den. Det gick bra för honom att äta både förrätt och huvudrätt. Efterrätten var en kladdkaka och då blev Martin återigen tveksam om han verkligen kunde äta det som serverades. Han och servitrisen misstänkte att det fanns ägg i kakan.

Martin fick föras från platsen med ambulans och ligga kvar på sjukhuset över natten. Han fick dessutom ställa in en planerad utlandsresa.

Under rättegången yrkade åklagaren att den köksansvarige ska betala ersättning till Martin Syrén på 30 000 kronor. 20 000 kronor för kränkning och 10 000 kronor för sveda och värk.

Det är första gången som Martin råkar ut för en sådan här allergisk reaktion och det bör beaktas när det gäller sveda och värk. Han har rätt att anta att han ska få rätt mat och dryck som han kan äta när han har anmält vilka allergier han har, säger åklagaren.

Den köksansvariges advokat Uno Karlsson är av annan uppfattning.

En omständighet vi måste fråga oss är, vem serverade kladdkakan och vem gick till köket och frågade om det var okej för Martin att äta den.

Det finns oklarheter kring vem som serverade kladdkakan. En servitris kallades som vittne till tingsrätten. Där sa hon att det var hon som serverade kladdkakan. Martin ska i ett tidigare polisförhör ha sagt att det inte var denna servitris.

Det står ord mot ord om vem när det handlar om kladdkakan. Ingen annan i köket har förhörts om hur det gick till vid detta tillfälle, konstaterar advokaten och fortsätter:

Om rätten skulle komma fram till att den åtalade skulle ha låtit servera en rätt till Martin som orsakat honom sjukdomstillståndet så är det inte på det viset att han bär det juridiska ansvaret. Det har inte utretts om det finns en delegation från cheferna till den åtalade att sköta ansvaret för vissa områden i verksamheten. Med det som bakgrund ska åtalet ogillas och Martins enskilda anspråk ska lämnas utan bifall.

Dom meddelas om en vecka.