Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda om succén – så fick hon idén till sina ”Höglandströjor”

Matilda Forsärla är konsthantverkare och arbetar som lärare inom textilhantverk och odling. I mitten av 2018 började hon sticka tröjor, något hon verkligen fastnade för. Nu släpper hon boken ”Höglandströjorna 2019” och ställer även ut sin kollektion.

Idén till "Höglandströjorna" kom naturligt i samband med att Matilda började sticka tröjor. Från början utgick hon från klassiska Islandströjor, men kände ganska omgående att hon ville skapa egna mönster. Sagt och gjort. Med inspiration från naturen stickar hon nu månadströjor i passande mönster och färger.

Hon visar upp en bild på sin mobiltelefon föreställande mossa, stenar och orangeröda växter. Sedan bläddrar hon vidare till en bild på garn i samma färger samt det färdiga resultatet.

– Varje månad har så mycket att erbjuda, det går inte att få med allt i en tröja utan att det blir rörigt. Så jag fortsätter så länge det är roligt, säger hon.

Boksläpp

När samtliga tröjor för 2019 var färdigstickade hörde Hemslöjdskonsulenterna i Jönköping av sig. De tyckte att Matilda hade ett hittat ett bra koncept, med fina produkter gjorde från grunden. De ville därför visa upp hennes konstverk.

– Det är väldigt roligt att jag har fått en så bra respons.

I januari hölls den första utställningen, och i sommar är det dags igen. Då hålls de på Jönköpings läns museum och på Slöjdvägar i Bodafors.

Nu har hon även släppt en bok med mönster på kollektionen från 2019, där hon på ett pedagogiskt sätt beskriver hur man ska gå tillväga för att lyckas göra en egen månadströja. Boken finns att köpa eller låna på Tranås bibliotek.

– Jag är jätteglad att den finns på biblioteket, det känns stort.

Pendlar fyra timmar

Till vardags arbetar Matilda på Vadstena folkhögskola och Sommenbygdens folkhögskola. Hon berättar att det är när hon pendlar fram och tillbaka till Vadstena som hon hittar tid till att sticka. Något som dock har kommit att ändras i coronatider när hon nu arbetar hemifrån.

– Det tar ungefär fyra timmar fram och tillbaka, men det känns inte som bortkastad tid när man kan sysselsätta sig på tåget, säger hon.

Hon avslutar:

– Resultatet är egentligen inte det viktigaste, det är väldigt mediterande att bara koppla bort huvudet en stund och låta händerna arbeta.