Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord Gunnar Jonsson

Gunnar Jonsson, Aneby

Många Anebybor, 50+, minns säkert en ljushårig, reslig och rakryggad man med en kraftig mustasch och Aftonbladet under armen. Gunnar var en välkänd profil i Aneby, ändå var det inte många som lyckades komma honom riktigt nära. Hans påtagliga integritet och ödmjukhet gjorde att han aldrig pratade om sig själv. Ibland var Gunnar tyst och tillbakadragen, ibland generös med sig själv och sanslöst underhållande. Han hade en pedagogisk talang där han med en blandning av allvar och humor i korta ordalag fick de mindre bemedlade att förstå samtidigt som de intellektuella var roade. Denna förmåga gjorde honom till en god ledare både i yrkesliv och ideellt arbete.

Gunnar föddes i Stockholm 1941. Många stadsbarn placerades efter kriget i fosterhem på landsbygden. Så ock Gunnar och hans bror. Först kom de till Sommen, men kort därefter kom Gunnar ensam till Bälaryd där han växte upp.

Efter obligatorisk skolgång blev det verkstadsskola i Jönköping med inriktning på VVS och sedan anställning som lärling under en period hos Fogelqvist på Aneby Rör. Därefter sadlade Gunnar om och började på Landstingets Inköpscentral LIC. Där avancerade han till arbetsledare och var företaget trogen i 28 år.

På 60-talet anslöt sig Gunnar till Aneby schackklubb. Medlemmarna upptäckte snabbt hans kvalitéer och valde honom till ordförande, 29 år gammal, 1970. Ett uppdrag han hade i hela 33 år! Under 70-talet bedrev Gunnar tillsammans med Janne Lundell en så framgångsrik ungdomsverksamhet att Smålands schackförbund 1978 tilldelade klubben årets vandringspris med motiveringen: ”För bästa ungdomsvårdande arbete”. 1992 förärades Gunnar riksförbundets finaste utmärkelse för ideellt arbete; Collijn-plaketten.

Som spelare var han tung, stabil och svårslagen. På meritlistan finns en bronsmedalj i Smålandsmästerskapet 2003. I lagmatcherna var han en säker poängplockare och stämningsförhöjare. Blott hans närvaro räckte för att alla i laget skulle prestera på topp.

När pandemin har släppt sitt grepp och vi åter kan kliva in i spellokalen kommer det sannolikt att ske med saknad, samtidigt som alla fina minnen kommer att närvara. En blandning av allvar och humor. Så som han var – Gunnar Jonsson.

Aneby schackklubb

genom Hans Larsson, ordförande