Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missat startbesked i Aneby blev kostsamt

En fastighetsägare installerade bland annat skorstenar utan startbesked. Det blir kostsamt för vederbörande.

I mars fick samhällsbyggnadsavdelningen ett besiktningsprotokoll från en fastighetsägare i kommunen. Det gällde utförd besiktning och provtryckning av kaminer, rökkanaler och skorstenar i en tvåvåningsbyggnad.

En koll i samhällsbyggnadsnämndens arkiv visade att det varken fanns anmälan om installation eller utfärdat startbesked för de åtgärder som vidtagits. Det är ett krav enligt plan- och bygglagen.

Startbesked har nu utfärdats för de arbeten som genomförts, men fastighetsägaren får betala för att hen alltså inte anmält det i förväg.

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att ta ut en byggsanktionsavgift på 14 190 kronor.

Ytterligare en fastighetsägare i kommunen får betala för ett liknande misstag. I det fallet handlar det om installation av en eldstad. Det har skett utan startbesked och framkom när en brandskyddskontrollant lämnade ett besiktningsprotokoll till samhällsbyggnadsavdelningen.

Fastighetsägaren får betala 2 365 kronor i byggsanktionsavgift.