Vet du mer? Tipsa oss!

Det var strax före niotiden på fredagsmorgonen som polisen fick in ett samtal från en person som hittat ett föremål som man misstänkte kunde vara farligt. Efter att polisen fått en bild skickat till sig skickades den vidare till polisens nationella bombskydd, skriver polisen på sin hemsida. Initialt ville inte polisen uppge var de hittat granaten men när den var sprängd på eftermiddagen bekräftade de att det var på Rosenlund.

Bombtekniker gjorde bedömningen att man måste undersöka föremålet närmare och bombgruppen från Göteborg åkte därefter till Jönköping för att undersöka den misstänkta granaten och om möjligt transportera bort den.

– Det här föremålet finns inomhus och det finns ingen fara för allmänheten på något sätt. För att inte skrämma upp grannskapet vill vi inte gå ut med adressen, säger Monica Bergström.

Polisen har haft ett par poliser på plats som bevakade föremålet tills bombgruppen anlände vid 11.40-tiden.

Är det avspärrat?

– Nej, det finns ingen anledning till det. Vi har patruller på plats tills de kommer. Och det ligger där det ligger så ingen ska komma åt det tills bombskyddet kommer. De är ju specialister.

Är det en gammal granat?

– Du har rätt i att den ser rostig ut. Om den är gammal eller har förvarats på ett sätt så att den blivit rostig kan jag inte uttala mig om, säger Monica Bergström.

Vid 13.30-tiden meddelade polisen att granaten med största sannolikhet var skarp och att bombgruppen därför kommer att detonera granatens tändrör genom en kontrollerad sprängning. Vid 14-tiden var den sprängd.

– Bombgruppen jobbar ju så att de tog den och förde den till en plats där en kontrollerad sprängning skedde. Det var en plats som de bedömde var säkert att göra sprängningen, säger Monica Bergström.