Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt häktad för våldtäkt på lärare

Den elev som misstänks för våldtäkt på en lärare på en gymnasieskola på Höglandet häktades under torsdagseftermiddagen av Eksjö tingsrätt.

Våldtäkten ska enligt polisanmälan ha skett på skolan vid lunchtid på fredag i förra veckan. 19-åringen har under förhör dock förnekat gärningen och det var en inställning han vidhöll under torsdagens häktningsförhandlingar vid Eksjö tingsrätt. Trots det valde alltså rätten ändå att gå på åklagare Klas Lööfs linje och häkta eleven på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten. Ett beslut som enligt 19-åringens försvarsadvokat Gustaf Ljunggren inte var överraskande.

– Det var tämligen väntat för det är väldigt lätt att bli häktad i Sverige, kommenterade Ljunggren och menade samtidigt att det kan bli aktuellt att överklaga häktningsbeslutet.

– Det är mycket möjligt att vi gör det, sa han.

LÄS MER: Misstänkt våldtäkt på lärare i länet

LÄS MER: Skolan om våldtäkten på läraren: "Det är ett fruktansvärt brott"

LÄS MER: Misstänkt för skolvåldtäkt begärs häktad

Får arbetsro

19-åringen häktades därför att rätten anser att det finns risk för att han genom att undanröja bevis eller på annat vis försvårar utredningen, samt att det för våldtäkt inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och att det inte uppenbart saknas skäl för häktning.

För åklagare Lööf innebär beslutet arbetsro.

– Det gör att vi kan bedriva förundersökning utan att den misstänkte har möjlighet att påverka. Nu kommer vi hålla fler förhör och granska den tekniska bevisningen, berättade han.

Svårt att avgöra

Hur starkt bevisläget är tycker han dock är svårt att avgöra i nuläget.

– Vi har en målsägandes berättelse och viss stödbevisning för hennes version, men hur långt det räcker får vi se sen. Det är alltid svårt att uttala sig om styrkan i bevisningen innan rättegången. Men att man får en häktning på sannolika skäl innebär ändå att man är en bit på väg, menade Lööf.

Åtal ska vara väckt senast den 4 oktober.

Enligt ett färskt utdrag från brottsregistret är den nu misstänkte tonåringen tidigare dömd för våldsamt motstånd. Göta hovrätt dömde mannen till 30 dagsböter á 50 kronor år 2016.För några månaders sedan utfärdades ett föreläggande av en ordningsbot, då mannen körde ett avställt fordon. För det brottet fick 19-åringen böta 1 200 kronor.Tonåringen har även förekommit i andra polisutredningar, gällande till exempel misshandel och olaga hot, men i de ärendena har målen avskrivits.