Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mordmisstanken hävs – man i Vetlanda släpps fri

Mannen som varit frihetsberövad sedan i tisdags misstänks inte längre för mord på en kvinna i Vetlanda. Mannen har släppts fri, skriver Sveriges Radio P4 Jönköping.

Mannen greps i tisdags morse i en bostad i Vetlanda.

Inledningsvis misstänktes mannen, som är i 55-årsåldern, för dråpförsök – men när kvinnan senare avled under onsdagen ändrades brottsrubriceringen till misstänkt mord.

På torsdagen släpptes dock mannen fri och misstänks inte längre för mord på kvinnan, som var i 60-årsåldern. Men mannen är fortsättningsvis skäligen misstänkt för misshandel.

Polisen misstänker inte att någon annan person är kopplad till händelsen.

Misstankar om misshandel

Polisen kan med säkerhet inte säga vad kvinnans dödsorsak är. Något misstänkt mordvapen har inte tagits i beslag, vilket gör att polisen nu inväntar mer detaljer kring dödsfallet från en rättsläkare och från Nationellt forensiskt centrum i Linköping, NFC.

Enligt den preliminära obduktionen av den döda kvinnan visade det sig att hon inte dog av de yttre skador som hon ådragit sig.

– Det har gjorts en obduktion, därmed har misstankarna om mord uteslutits. Vi avvaktar fortsatt obduktion och kemisk analys, säger åklagare Anders Brokelind till Vetlanda-Posten.

– Det kan röra sig om en olyckshändelse eller ett sjukdomstillstånd. Det finns också misstankar om misshandel men det står klart att de yttre skadorna inte orsakat dödsfallet. I bästa fall rör det sig om en fallskada, säger Anders Brokelind till VP.

Misstänkt gärningsman på fri fot

Mannen är fortfarande skäligen misstänkt för misshandel men har trots detta släppts på fri fot.

– Det är en rutinprocedur. Brottsrubriceringen har ändrats. Händelsen ses inte längre som mord, därför har den misstänkte släppts. Om vi höll kvar alla som misstänks för misshandel så skulle verksamheten bli fullsatt, förklarar åklagare Brokelind.

Frågan beror trots allt inte på bristande resurser hos myndigheten enligt Brokelind. De våldsutsatta kvinnornas trygghet är helt enkelt inte åklagarmyndighetens sak anser han.

– Det är den andra sidan av myntet, konstaterar Brokelind.