Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motormännen: Därför sker många trafikolyckor under sommaren

Sommaren ses ofta som en högriskperiod när det gäller olyckor i vägtrafiken. Tidningen ringde upp Ulla-Britt Hagström, ordförande på Motormännens Riksförbund Skaraborg, för att diskutera varför.

Under sommarmånaderna inträffar många olyckor i vägtrafiken – även om väglag och väderförhållanden är mycket bättre än under vinterhalvåret.

– Sommaren är verkligen en högriskperiod. Varje år inför sommaren går vi till och med ut med en varning och publicerar kartor över var det är störst risk för olyckor. Just eftersom att det händer så mycket under sommaren, säger Ulla-Britt Hagström, ordförande på Motormännens Riksförbund Skaraborg.

Hon tror att det bland annat kan bero på den höga hastigheten.

– Vi märker hur snabbt folk kör när vi är ute och kör med vägombudsbilen, vi blir alltid omkörda, säger Ulla-Britt Hagström.

Sommartider förknippas ofta med semester och avkoppling – men Ulla-Britt Hagström tänker annorlunda.

– Det är väldigt många som är ute och reser. Man tänker kanske att man tar det lugnt under semestern, men många stressar iväg och vill hinna med så mycket som möjligt. Många som åker längre sträckor tar sig inte tiden till att stanna på rastplatser till exempel, säger Ulla-Britt Hagström.

Utöver att höga hastigheter orsakar trafikolyckor förekommer även rattfylleri.

– Vi hade en läkare hos oss som pratade om olyckor där folk behöver åka till akuten. Han berättade att det väldigt ofta handlade om alkohol. Jag tänker att det blir väldigt mycket sådant under semestertider, säger Ulla-Britt Hagström.

Hon pekar på att mobilanvändandet vid körning fortfarande är ett problem – trots lagen som förbjuder mobilanvändning i trafiken.

– När vi gjorde en undersökning runt om i landet i juni i år var det ungefär fem procent av alla som åkte förbi som fortfarande höll sin mobil i handen, säger Ulla-Britt Hagström.