Branden på återvinningsstationen på Tuvegatan i Nässjö . En timme efter att det första larmet kom brann det kraftigt på platsen och svart, giftig rök spred sig över området.

— Det kommer ta veckovis att släcka den här branden. Sådana här bränder tar tid, sa Kenneth Hermansson, inre befäl på räddningstjänsten på onsdagskvällen.

På torsdagsmorgonen hade branden minskats och den är någorlunda under kontroll.

Vi jobbar på och försöker krympa branden och det har vi lyckats med också. Vi jobbar oss inåt med hjälp av sand och vatten. Målet är att använda mest sand, säger Tommy Fors, inre befäl på räddningstjänsten, strax innan klockan 9 på torsdagsmorgonen.

Vi vill inte använda så mycket vatten för det är en vattentäkt i närheten. Sand lägger vi över glöden så att elden inte sprids, sedan får den ligga där tills det glött ut, förklarar Tommy Fors.

Räddningsstyrkor från hela länet är inkopplade i släckningsarbetet. Under natten har runt 50 brandmän jobbat på platsen, under morgonen var 20–25 kvar där.

Det brinner i plastprodukter och giftig rök spreds över området. Ännu är det en låg rökplym som sträcker sig i nordvästlig riktning. Det kan även förekomma röklukt i de nordvästra delarna av länet, meddelade räddningstjänsten i ett pressmeddelandet. Personer som känner obehag av röklukten uppmanas gå inomhus. På onsdagen kom ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, om brandröken.

VMA gäller i några timmar till. Röken är inte nyttig att andas in, säger Jonas Petri, räddningschef i Nässjö, på torsdagens förmiddag.

Inga byggnader har skadats i branden. Räddningstjänsten har talat med företag och arbetsplatser i närområdet. Enligt vad Jonas Peteri vet så har inga arbetsplatser, förutom vissa skolor och förskolor, stängt under torsdagen.

Vi kommer att vara här några dagar till, säger Jonas Petri.

Enligt SMHI kommer vinden att vara sydostlig under morgontimmarna. Då kan röken spridas över Målen, Åker och Södergården i Nässjö. Människor som bor i vindriktningen uppmanas att hålla sig inomhus och ha fönster, dörrar och ventilation stängda.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden. Polisen har skrivit en anmälan för att utreda branden, i nuläget är rubriceringen mordbrand. I nuläget finns inga indikationer på att branden ska vara anlagd, enligt polisens vakthavande befäl Christer Wiktorssons vetskap, men det går inte heller att utesluta i detta skedet.

Vi ska försöka utröna vad det beror på, säger Christer Wiktorsson, vakthavande befäl vid polisen region Öst, tidigt på torsdagsmorgonen.

Det är standardförfarande att utreda liknande händelser som mordbrand?

Ja, det är det ju. Men det ska ju inte heller börja brinna utan anledning, säger Christer Wiktorsson.

När branden är släckt kommer polisen att spärra av området för att göra en teknisk undersökning.

Flera har beslutat att hålla stängt på torsdagen på grund av branden.

Åkerskolan är stängd och barnen är lediga. De barn som behöver omsorg hänvisas till Handskerydsskolan.

Det är också klart med ersättningslokal för de barn från Åkers förskola, Målens förskola, Åkershälls förskola som är i behov av barnomsorg under torsdagen. Ersättningslokal blir Ingsbergs förskola, meddelar Nässjö kommun på sin hemsida.

Runnerydsskolans friluftsdag på Skogsvallen ställs in. Och kommunen har också stängt av lekplatserna i Åker, Målen och Åkershäll tills kommunen hunnit inspektera dem efter branden.

Det fanns på onsdagskvällen också farhågor att branden skulle kunna som är Nässjös vattentäkt. Nässjö Affärsverk kallades till ett krismöte under onsdagskvällen.

— Spexhultasjön är viktig för oss, vi har ingen reservvattentäkt som bekant. Vi måste vara lite på tå om det händer något, sa Johanna Löfström, kommunikations- och marknadschef vid NAV.