Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nässjös fasadkonst en fråga om respekt för medborgarna

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

”Konst i offentlig miljö bör vara neutral eller positiv utan att vara tråkig eller slätstruken”. Det skriver dagens insändarskribent, som anser att fasadkonsten i Nässjö är en fråga om respekt för medborgarna.

Motiven som målas är starkt tongivande för ett kvarter och för en stad, då det är en extremt stor exponeringsyta. Konsten präglar de förbipasserandes intryck av platsen och fungerar också som ett landmärke för orientering i staden, dessutom kommer fasadkonsten att finnas där överskådlig tid.

I Nässjö har tre tjänstemän ansvaret för att utse ny fasadkonstnär varje år. Två av dem bor inte ens i kommunen.

Konstnären har fria händer och lämnar inga förarbeten inför avtal. Arvodet i år är 50 000 kronor, men budgeten är på 100 000 och ska täcka alla andra omkostnader. Pengar som i dessa tider saknas i andra verksamheter.

I Nässjö har vi duktiga anställda som förskönar och utvecklar stadsmiljöerna och svenska namnkunniga konstnärers statyer och fasader präglar stadsmiljön. Tyvärr motverkas detta av att våra ”gamla” fasadmålningar får blekna och de nya fasadmålningarna är i mångas mening i dystraste laget, för att kunna tillföra någon attraktivitet till Nässjö.

Försvarare av just denna ”fria konst” ser inga problem med valet av motiv som av många medborgare uppfattas deprimerande och även läskiga. Man säger att konstnärer ska ha sin frihet och måla vad de vill. Inget kan vara mer fel, när vi talar om stora offentligt exponerade ytor, som är kvar i många årtionden. Byter man färg eller fönster på sitt hus måste man söka bygglov annars får man vite och får kanske backa tillbaka, men det gäller inte kommunens fasadkonst.

Tanken att göra Nässjö mer attraktiv, är inskriven i Nässjös framtidsvision, men hur tänker man vid valet av konstnär förutom att de är tekniskt skickliga så bör väl motivkriterier också råda och ett förslag från konstnären godkännas innan avtal ingås?

Aktivist-konst kan ha sin arena i gallerier och konsthallar, dit man går frivilligt, alla som vistas i Nässjös offentliga stadsrum påtvingas nu dessa enorma konstverk mot sin vilja. Det gäller att som beställare kunna göra gynnsamma avväganden. Annars bör kommunen i demokratins namn och med respekt för medborgarna, genomföra omröstning.

Konst i offentlig miljö bör vara neutral eller positiv utan att vara tråkig eller slätstruken. En fasadmålning som bidrar med attraktivitet håller hög kvalitet, kan förmedla glädje, förväntning, gemenskap, humor och anknytning, den kan överraska och förstärka kontexten (sammanhangen). Målet borde vara att få konstfasader som gör Nässjö mer attraktiv att besöka och vistas i, om Nässjö i dessa tider har råd med ny fasadkonst alls?

LENA TORP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel