18-årige Johansson går framåt med stormsteg och är på väg att etablera sig på allvar i världseliten på de längre frisimsdistanserna.

VM inleddes med nytt personbästa på 400 meter fritt, följdes upp med nytt svenskt juniorrekord på halva distansen och på tisdagsförmiddagen sänkte han alltså sitt eget svenska seniorrekord på 800 meter frisim med nästan fyra sekunder.

Victor Johansson har onekligen toppat formen till mästerskapet i Budapest.

Jag är så himla glad men nu gör det ont överallt, flåsar Victor i SVT:s direktsändning direkt efter sitt 800-metersförsök.

Någon final på distansen blev det emellertid inte för det svenska stjärnskottet. Dit fattades det 1.7 sekunder.

Johansson simmade i det sista av fyra heat, det på papperet starkaste med bland andra den kinesiska stjärnan Yang Sun.

Jag håller fokus på mitt eget men man kan inte låta bli att bli lite glad när man ser de här simmarna. Här är jag, en kille på 1.76 och så kommer Sun Yang, två meter och 100 kilo kines. Det är så inspirerande att simma med dem, säger 18-åringen till SVT.

Min målsättning var att försöka nå final, ett ganska högt mål för mig själv men det får mig att vara på tårna. Om två år ska jag vara med i finalen.

För Victor Johanssons del fortsätter VM på onsdagen med en sträcka på 4x100 meter mixed medley, sedan är det två vilodagar innan han avslutar med 1500 meter.