Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Näthandlare åtalas för bokföringsbrott

En man från Höglandet har under flera år sålt olika begagnade spel på nätet. Det handlar om miljonintäkter men bokföring saknas. Nu åtalas mannen för grovt bokföringsbrott.

Ekobrottskammaren i Linköping, som väckt åtalet, menar att Höglandsbon har bedrivit enskild näringsverksamhet och därmed varit bokföringsskyldig.

Enligt kammaråklagare Ann-Charlotte Boo har mannen antingen med uppsåt eller av oaktsamhet låtit bli att löpande bokföra sina affärshändelser. Han ska inte heller ha bevarat räkenskapsinformationen på ett betryggande sätt.

Ekobrottsmyndigheten har likväl kunnat följa en stor del av mannens transaktioner och kommit fram till att han under 2015 och 2016 utfört ett stort antal transaktioner som skulle ha bokförts.

Det handlar i vart fall om intäkter på runt 1,5 miljoner respektive året och kostnader om cirka 700 000 under vart och ett av åren.

Åklagaren menar att gärningarna är grova eftersom det rör sig om mycket betydande belopp och de har ”skett i skatteundandragande syfte”.

Till följd av huvudbrottet yrkar åklagaren också att Eksjö tingsrätt meddelar mannen näringsförbud i tre år.

Bevisningen mot mannen består i kontoutdrag och förteckningar över försäljningar på säljsajter. Det finns också fakturaspecifikationer från säljsajter, orderspecifikationer och kontantfakturor.

Ett vittne kallas till rättegången för att redogöra för Skatteverkets utredning.