Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazihyllning på banderoll i Nässjö

På lördagen sattes en banderoll som hyllade Adolf Hitler upp i Nässjö. Denna plockades ner av polis. Rapporter finns om en liknande händelse i Vetlanda.

20 april 1889 föddes Adolf Hitler och på årsdagen sattes en banderoll med text som hyllade den nazistiske ledaren upp på en bro över riksväg 40 i Nässjö.

– Vi tog banderollen i beslag, sa polisens presstalesperson Björn Öberg på lördagen.

Då var det ännu oklart om det skulle bli en brottsrubricering, eftersom det var oklart hur banderollen sett ur.

– Är det hakkors på så blir det hets mot folkgrupp men är det bara text så är det inte säkert att det blir någon brottsmisstanke, sa Björn Öberg.

På måndagen meddelade polisen att det gjorts en anmälan om hets mot folkgrupp gällande banderollen i Nässjö, eftersom det fanns hakkors på den.

Vad tänker polisen om sådana här händelser?

– Det finns ju yttrandefrihet och den ska värnas, men sedan finns också hets mot folkgrupp som ska balansera upp det. Det är bara att beklaga att det finns folk som väljer att sätta upp symboler eller annat som kan göra att folk tar illa vid sig, sa Björn Öberg.

Även på flera platser i Östergötland sattes banderoller upp 20 april, i dessa fall fanns hakkors med i bilden och det anmäldes därför som hets mot folkgrupp.

Det finns även rapporter om att en liknande banderoll satts upp över en väg utanför Vetlanda, men polisen hade på måndagen ännu inte fått in någon polisanmälan om detta.