Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nazistledare åtalas för hets mot folkgrupp

Den småländske nazistledaren Magnus Wardmo åtalas för hets mot folkgrupp efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Jönköping i februari.

Lördagen den 24 februari samlades runt 40 nazister från våldsbejakande Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Jönköping för en demonstration som de saknade tillstånd för. De stod med flaggor i centrala Jönköping och delade ut flygblad.

Läs mer: En man omhändertagen vid NMR-manifestationen

Polisen beskrev dagen som ganska lugn, men när de förhörde Magnus Wardmo som enligt polisen var mannen som arrangerat demonstrationen försökte flera medlemmar i NMR tränga sig in i trapphuset där förhöret hölls, enligt uppgifter i förundersökningen.

I samband med det greps en person som sedan dömts för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Läs mer: Expos siffror visar: Här får nazisterna fotfäste i Jönköpings regionen

Efter att förhöret med Magnus Wardmo avslutats gick han, enligt förundersökningen, ut i parkeringshuset och skrek "Hell seger", en översättning av det nazistiska slagordet sieg heil.

40-talet nazister i parkeringsgaraget skrek då samma sak.

Magnus Wardmo förnekar brottsmisstankarna. I övrigt vägrar han svara på några av förhörsledarens frågor.

Magnus Wardmo är chef för NMR:s näste sju (Småland och Öland). Han har ett långt förflutet inom den nationalistiska miljön. På 90-talet var han aktiv i Sverigedemokraterna, sedan var han distriktsledare för Svenskarnas parti, ett nazistiskt parti som lades ner på våren 2015. Han var med och startade upp NMR:s avdelning i Småland under 2017. Magnus Wardmo har har flera fängelsestraff bakom sig för bland annat grova våldsbrott.

Under 2017 mer än fördubblade Nordiska motståndsrörelsen sin aktivitet i Jönköpings län, enligt en kartläggning av den antirasistiska stiftelsen Expo.

Nordiska motståndsrörelsen är en våldsbejakande nazistisk organisation och enligt Säpo Sveriges mest våldsbenägna nazistiska gruppering.

Läs mer: Polisen: "Gå ut och äg stan"

Läs mer: Nazister mobiliserar i Småland

Läs mer: Nazist döms efter demonstration i Jönköping