LÄS MER: ”Vi uppmuntrar bussbolagen att söka tillstånd för övervakningskameror”

Jönköpings länstrafik meddelade på måndagen att de kan komma att ställa in natturerna på linje 119 från Jönköping till Nässjö.

Erik Andersson, kollektivtrafikstrateg på Jönköpings länstrafik, berättar att det är på grund av återkommande problem med att folk spyr ner bussarna.

– Det har varit problem med att folk är onyktra till och från. Det blir en förfärlig miljö på bussen. Chaufförer har larmat att det är bedrövligt att köra och nu är måttet rågat, säger han.

Han berättar att det under en tid varit problem med att folk har spytt ner bussarna och att JLT för några år sedan ställde in linjen med kort varsel. Nu vill Jönköpings länstrafik informera att de kan komma att göra det igen.

– Vi vill flagga för att det finns en risk att vi ställer in linjen med kort varsel. Det har blivit en hopplös miljö för chaufförerna och ingen vill köra turerna. Förare sjukanmäler sig samma dag och det blir svårt att få fram folk som kan köra. Det är väldigt tråkigt att det blir såhär, säger han.

Erik Andersson berättar att JLT kör många natturer och att det ofta går bra men att det finns vissa sträckor som sticker ut.

– Det har inte varit så mycket hotfull stämning utan mest illamående och oförmåga att hantera spriten. Chaufförer har fått sanera bussarna och i vissa fall har det inte gått att använda dem för den kommande veckan. Det blir ohållbart, säger han.

”Ett elände”

Sträckan det rör sig om är turerna vid 02 på fredagar och lördagar, bussen 130 mot Tenhult som sedan blir 119 mot Nässjö från Jönköping.

– Det är ett elände för andra resenärer och för chaufförerna. Det är tråkigt för de som sköter sig och blir lidande när det är några som missköter sig. förhoppningsvis skärper de sig när vi skickar ut informationen och vi slipper ställa in, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings länstrafik.

Erik Andersson berättar att det inte finns något specifikt datum utan att om folk inte sköter sig i helgen kan linjen komma att ställas in med kort varsel.

– Vi vill lägga pengarna på att köra bussarna, inte betala vaktbolag och extrapersonal. Vi ger folk en chans att visa på förbättring nu. Skärper de sig inte blir det sannolikt så att turerna ställs in, säger Erik Andersson.

LÄS MER: Ny ansökan om övervakning på buss 133