Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Perspektiv: Nödrop från barnmorskor på Höglandssjukhuset

PERSPEKTIV Återigen sitter vi där på arbetsplatsträff och får information om hur bemanningssituationen inför den kommande sommaren ser ut. I år är läget betydligt mer ansträngt än vad det någonsin varit tidigare.

Under våren lämnar dessutom fem fantastiska och kompetenta barnmorskekollegor oss för andra arbetsplatser, vilket är en stor sorg för oss som är kvar.

Orsaken till uppsägningarna varierar, men den dominerande anledningen är missnöje och frustration över de senaste årens problem med bemanning samt avsaknaden av lyhördhet från högsta ledningen. Vi upplever att våra närmaste chefer såsom vårdenhetschef och klinikchef ser vår situation och vill jobba för förbättring, men att det i slutändan inte är de som är med och fattar de avgörande besluten.

Föregående sommar saknades det barnmorskor till omkring 120-130 arbetspass, något som vi ordinarie personal förväntades lösa utan extra ekonomisk ersättning. I praktiken innebar detta att om de obemannade passen inte löstes, så skulle vi bli inbeordrade att arbeta.

För att slippa stressen över en massa obemannade turer, löste vi det till slut genom att många av oss jobbade extrapass. Tyvärr resulterade den tuffa arbetssituationen under sommarperioden i ökade hälsoproblem och flera sjukskrivningar bland personalen under hösten -2018.

Den kommande sommarperioden -2019 saknas det barnmorskor till mellan 250 – 300 arbetspass, och hur vi ska lösa detta är det ingen som har någon lösning på. Vi barnmorskor har vid ett flertal möten uttryckt att vi kan tänka oss ta extrapass/avstå semesterveckor mot att vi får extrabetalning, men detta är något som den högsta ledningen och politikerna inte kan tänka sig att gå med på. De alternativ som nämnts som lösning är att flytta vår semester, dra in en semestervecka eller att inbeordra oss att arbeta extra.

Känsla av att kunna påverka

Att erbjuda ekonomisk ersättning för extraarbete, och att ge oss barnmorskor möjlighet att själva välja vilka pass/veckor som vi kan jobba, skulle ge oss en känsla av att själva kunna påverka vår arbetssituation. Barnmorskor har ju också resor bokade inför semestern och familjer som vi vill spendera ledig tid med. Dessutom finns då även möjligheten att avstå, för de barnmorskor som känner att de faktiskt inte orkar/har möjlighet att jobba extra.

Ekonomisk ersättning är motivationshöjande faktor och en form av visad uppskattning. Vi vill ju hjälpa till att lösa detta, i första hand för alla de gravida kvinnorna som ska föda barn i sommar! När ska de ansvariga cheferna och politikerna börja lyssna, hur långt ska det gå innan man faktiskt börjar ta tag i de problem som gör att vårdpersonal väljer att byta jobb? Vi börjar bli trötta på att bara släcka bränder hela tiden…

Vi är väl medvetna om att pengar ska sparas, men vet också att ekonomiska resurser brukar kunna vaskas fram när det krisar, och det är precis vad det gör nu!

Ge en god och trygg vård

Att ge en säker och trygg förlossningsvård innebär att kunna erbjuda kvinnan och partnern en närvarande barnmorska genom hela vårdkedjan, och som situationen ser ut i sommar kommer detta inte vara möjligt. Vi vill ge alla kvinnor och nyfödda barn en god och trygg vård, men med den situation som råder i sommar är detta inte möjligt, och vi kommer inte gå hem efter arbetsdagen och känna att vi gjort ett bra jobb. Vad är det man vill offra, människoliv? Dåliga förlossningsupplevelser på grund av att personalen inte hade tid att vara hos kvinnan då hon ska föda?

Felaktiga beslut som fattas då personalen är stressad på grund av alldeles för hög belastning? Forskningen är enig om att avsaknaden av en närvarande barnmorska under förlossningen leder till ökad risk för allvarliga komplikationer såsom stora bristningar och högre andel förlossningar som får avslutas med sugklocka eller akut kejsarsnitt. Vad kostar allt detta i slutändan? Vem ska bära det slutgiltiga ansvaret? Jo, förmodligen kommer det bli personalen som får bära det, för att det är vi som tvingas ge en vård ingen inte vill ge eller få.

Oroliga och frustrerade barnmorskor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel