Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här brinner Notre-Dame – hela världen följde dramat i Paris

En av världens mest kända katedraler – Notre-Dame i Paris stod i brand under måndagskvällen. Eldsvådan i ett av Paris mest kända landmärken har följts av hela världen. En av katedralens spiror föll till följd av branden, men sent på måndagskvällen uppgav Paris räddningstjänst att de hoppas kunna rädda de två klocktornen.

Den omfattande branden i medeltidsbyggnaden i centrala Paris bröt ut vid 18.30-tiden på måndagskvällen. Ett omfattande renoveringsarbete har pågått i katedralen. Franska myndigheter betraktar branden som en olyckshändelse.

Omkring 400 brandmän kämpade mot lågorna under fredagskvällen. En brandman uppges ha skadats allvarligt i branden, uppger TT

Under måndagskvällen rasade en av Notre-Dames spiror från katedralens tak. Strax före midnatt kunde dock vissa positiva besked lämnas om vilka materiella skador som branden hade orsakat.

– Vi kan betrakta Notre-Dames huvudbyggnad som räddad, säger räddningstjänstens insatsledare Jean-Claude Gallet till det stora medieuppbådet utanför katedralen.

Frankrikes president Emmanuel Macron valde att ställa in ett tv-sänt tal under kvällen med anledning av branden i Notre-Dame.

"Jag är sorgsen i kväll över att se denna del av oss alla brinna", skriver Emmanuel Macron på Twitter.

Under måndagskvällen begav sig presidenten sig till den eldhärjade katedralen.

"Jag har inte ord för att uttrycka den smärta som jag känner inför att Notre-Dame slukas av lågorna. Denna kväll gråter alla Parisbor och fransmän för denna symbol för vår gemensamma historia", skriver Paris borgmästare Anne Hidalgo.

Även andra världsledare har kommenterat branden.

"Så fruktansvärt att se den kraftiga branden i Notre-Dame-katedralen i Paris", skriver USA:s president Donald Trump.

Den amerikanske presidenten gav även "råd" till de franska brandbekämparna om att vattenbomba Notre-Dame. Senare på kvällen kunde dock franska medier rapportera att den typen av släckningsinsatser skulle kunnat bli än mer förrödande då trycket från vattenbombningarna kunde ha gjort att byggnaden i stället kollapsade, uppger TT.

Tysklands förbundskansler Angela Merker beskriver Notre-Dame som en "Symbol för Frankrike och för vår europeiska kultur. De fruktansvärda bilderna av den brinnande Notre-Dame är smärtsamma."

"Ett av vår civilisations stora mästerverk står i lågor. Vi hoppas att Paris brandmän lyckas med sitt släckningsarbete, att ingen skadas och att Paris invånare känner omvärldens starka stöd", skriver Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

Notre-Dame började byggas år 1163 och klassas av FN som ett världshistoriskt monument. Notre-Dame har även blivit världskänd genom litteraturen. År 1831 skrev den franske författaren Victor Hugo boken "Ringaren i Notre-Dame" med huvudpersonerna Quasimodo och Esmeralda. Boken räknas som en av världslitteraturens klassiker.

Unesco, FN-organet som klargör byggnaders historiska värde, uppgav på måndagskvällen att de ska göra allt som står i dess makt för att försöka återställa kulturarvet Notre-Dame.