Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu åtalas föraren efter dödsolyckan vid Rydsnäs

Bilföraren som i början av december körde på och dödade en motionär nära Rydsnäs åtalas nu för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri, smitning och grov olovlig körning.

På fredagsförmiddagen väcktes åtal i Linköpings tingsrätt mot den misstänkte, en man i 40-årsåldern hemmahörande i Ydre kommun. Han åtalas för grovt vållande till annans död, grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Likaså åtalas han för smitning från trafikolycksplats, även det brottet bedömer åklagaren som grovt.

En dryg månad har gått sedan den tragiska dödsolyckan inträffade på länsväg 134 strax utanför Rydsnäs. I olyckan omkom en välkänd Ydreprofil efter att ha blivit påkörd och lämnad åt sitt öde. Bilföraren smet från olycksplatsen utan att slå larm. Han greps inte förrän flera timmar senare.

Den nu åtalade mannen har varit frihetsberövad sedan han greps efter en kortare polisjakt. Mannen hade då återvänt till olycksplatsen där räddningstjänst och polis ännu höll på med efterarbete. Han körde förbi i så hög fart att flera personer tvingades hoppa undan för att inte bli påkörda.

Den nu åtalade har i förhör erkänt att det var han som körde på motionären.

Mannen var alkoholpåverkad då han greps efter den andra bilfärden, men har hävdat att han började dricka först efter olyckan.

Mannen är utöver för grovt vållande till annans död även åtalad för flera andra brott kopplade till olyckan, exempelvis grov olovlig körning eftersom han saknar körkort och smitning från trafikolycksplats, grovt brott. Han åtalas också för grovt rattfylleri, både den aktuella kvällen och vid ett tillfälle en vecka tidigare i Vetlanda kommun.