Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir det mer konstsnö i Aneby

SOK Anebys satsning på konstsnö går in i ett mer intensivt skede. Så fort kylan kommer sätts kanonen i arbete.

Snöfattiga vintrar har på senare år resulterat i att klubben tappat många unga skidåkare. Det främsta syftet med konstsnösatsningen är att det ska gå att bedriva verksamhet för ungdomar.

Förra vintern fungerade som en testperiod och det producerades snö i mindre skala. Då räckte det vatten som finns i Råbockakällan.

Under sommaren har många Anebybor säkert lagt märke till den damm som anlagts i närheten av värmestugan. Den har betydligt större kapacitet och sommartid ska Aneby SK hämta vatten därifrån för att vattna sina fotbollsplaner.

Dammen är tre meter djup och av säkerhetsskäl har den stängslats med nät och taggtråd. Intill den ska ett garage för pistmaskinen och snökanonen byggas. Det arbetet inleddes förra veckan, då gjutningen av bottenplattan till byggnaden genomfördes. Byggledaren Evert Lax styrde arbetet och fick god hjälp av Göran Karlsson och Bo Henriksson.

De båda sistnämnda kan berätta om det pågående arbetet, som även inkluderar rör- och eldragning. Det ska resultera i att SOK Aneby i år kan erbjuda en längre sträcka med konstsnö.

– Det blir en slinga på 450 meter vid Tallbacken och en bit in på elljusspåret samt en runda på fotbollsplanen, totalt 1 500 meter, säger duon.

Mer nästa år

Planen är att föreningen nästa år ska fortsätta med ytterligare 1 200 meter på elljusspåret.

– Om pengarna räckt hade vi gjort allt på en gång, men nu blev elkabeln så dyr.

SOK Aneby har övergett den ursprungliga idén att spruta all snö på hög och sedan köra ut den.

– Vi har konstaterat att snön skulle bli smutsig.

Ett antal brunnar har byggts. De ska kopplas till snökanonen, som kan fördela snön över en större yta. Förändringen innebär att satsningen blir lite dyrare och kostnaden beräknas nu till 1,5–2 miljoner kronor. Föreningen har fått ett bidrag på 250 000 kronor från Idrottslyftet och nästan 200 000 kronor i företagssponsring. Aneby SK är medfinansiär, i övrigt betalar SOK Aneby allt ur egen ficka.

Något kommunalt bidrag har inte sökts.

– Men vi har fått marken som behövts för dammen till skänks samt timret från det skog vi själva avverkat. Det gav 5 000–6 000 kronor i vinst.

När allt arbete är färdigt hoppas klubben naturligtvis kunna spruta snö så snart som möjligt.

– Men för att det ska gå krävs det att det är minusgrader i några dagar.

Gratis första året

Den som vill utnyttja konstsnöspåret i vinter kan göra det gratis.

– Första året kommer vi inte att ta ut någon spåravgift. Där är vi nog unika, säger Göran Karlsson och Bo Henriksson, som särskilt vill nämna ett namn.

– Det är Lars-Åke Persson. Han är hjärnan bakom hur konstsnöanläggningen ska fungera

SOK Anebys ordförande Hans Hjelm tycker det känns bra att man nu har kommit så här långt.

– Klubben gör mycket för Anebyborna och vi har lagt mycket krut konstsnöanläggningen, säger han och fortsätter:

– Vi har en grupp som har jobbat jättemycket med det, vi är lyckligt lottade som har vårt pensionärsgäng.

Läs mer: Enhälligt beslut

Läs mer: Kommunen säger ja

Läs mer: Nu sprutas det snö