Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu förbjuds elefanter på cirkus

Från 1 april 2019 blir det förbjudet att använda elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige. Förbudet har länge efterfrågats av djurskyddsorganisationer.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att regeringen kommer att besluta om förbudet under onsdagen. Elefanter har dock sällan förekommit på cirkusar i Sverige under de senaste åren.

– Svensk cirkusbransch har tagit ansvar för detta för flera år sedan och har inte elefanter och sjölejon längre. Men det finns en del utländska cirkussällskap som har det fortfarande. De kommer inte att kunna ta med de här djuren till Sverige längre, säger Sven-Erik Bucht till Aftonbladet.

Sedan tidigare är en mängd andra djur som exempelvis apor, noshörningar och giraffer förbjudna att använda på cirkusar i Sverige. Däremot uppger regeringen att de inte överväger att införa något totalförbud mot djur på cirkusar.