Tidigare i våras kom beskedet från Eksjö energi att befolkningen bör vara sparsamma med vattnet. Eksjöborna tog till sig uppmaningen och överkonsumtionen minskade, men läget var fortfarande ansträngt.

Under fredagen, den 6 juli, gick Eksjö energi ut med informationen om att det nu råder bevattningsförbud. Det gäller alla som har kommunalt vatten i Eksjö, såväl privatpersoner, föreningar som offentliga organisationer och företag.

Lågt grundvatten

Torbjörn Johansson, va-chef på Eksjö energi, säger att det med säkerhet inte har undgått någon hur nivåerna i ån ser ut och skicket på gräsmattorna.

– Väderprognoserna visar ingen nederbörd och fortsatt varmt väder. Det innebär att vattennivåerna sjunger överallt i stort sett. Nu är det låga grundvattennivåer. Grundvattnet påverkas inte om det skulle börja regna nu, säger han.

Vidare berättar Torbjörn Johansson att när det är runt 25-28 grader dunstar ungefär en centimeter av vattnet bort per dag.

– Vi på Höglandet ligger högst upp och vattnet rinner ifrån oss till haven. Vattnet är rörligt vilket innebär att om vi sparar vatten i Eksjö kan det vara till nytta för Vetlanda, Högsby och Mönsterås.

– Man får tänka lite globalt här. Varje sparad droppe är sparad för någon annan som behöver det bättre än vi, säger Johansson.

Bra respons

Torbjörn Johansson vill ge en eloge till Eksjöborna som förra året tog bevattningsförbudet på allvar.

– Vi fick bra respons från allmänheten i Eksjö förra året. Nu skärper vi upp och går ut med ett förbud igen. Det är Eksjö tätort som förbudet gäller. Det är ont om vatten i hela kommunen, men det blir inte samma belastning i till exempel Hjältevad och Mariannelund då det inte bor lika mycket människor där. Eksjö är den svagaste länken i vårt system.

LÄS ÄVEN: Bevattningsförbud aktuellt på nytt: ”Det här är allvarligt”