Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan det bli belyst

Förbättringar ska göras på en av kommunens största turistattraktioner. Stalpets vattenfall kan bli belyst.

Bakgrunden är ett medborgarförslag från en kommuninvånare. Vederbörande har föreslagit att Aneby kommun anlägger belysning både nerifrån och uppifrån vid Stalpets vattenfall. Det skulle ge ett effektfullt intryck i mörker.

I svaret från kommunen får förslagsställaren veta att den nuvarande belysningsinstallationen är gammal och inte kopplad till befintlig elförsörjning och att det skulle bli för dyrt att att göra en ny anslutning och byta ut befintliga strålkastare.

Det anses även bli för kostsamt och komplicerat att belysa fallet nerifrån.

Nu kommer tekniska enheten att tillsammans med markägaren Skånska Energi att utreda om det är möjligt med en alternativ placering av strålkastare. Syftet är att se om det till en rimlig kostnad går att skapa ett belyst vattenfall.

Allmänna utskottet föreslår att det svar som skickats till förslagsställaren ska godkännas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

– Naturligtvis är det positivt om kommunen på något sätt medverkar till att än mer lyfta fram Stalpet som en turistattraktion. Det är ju det första man möts av om man kommer den vägen till Aneby, säger Lars-Erik Fälth (C), ordförande för allmänna utskottet.