Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kloreras dricksvattnet i Sunhult

Sunhults invånare får koka sitt dricksvatten även i helgen. I ett försök att få bort bakterierna klorerar Amaq nu ledningarna.

Det har nu gått en vecka sedan Aneby Miljö & Vatten gick ut med rekommendationen att koka det vatten som ska användas till livsmedel. Det var sedan det upptäckts att den så kallade E-koliebakterien finns i det dricksvatten som levereras till de 115 hushåll som finns i hushållet.

Sedan dess har Amaq jobbat hårt med att försöka spola ledningarna rena. Prover har tagits i flera omgångar. Svaret på den senaste analysen visade att det fortfarande finns bakterier, om än i liten mängd.

Tillsätter klor

Det resulterade i att VA-chef Jari Carlsson beslutat att ledningarna i Sunhult ska kloreras, ett arbete som inleddes på torsdagen och som kommer att pågå även under helgen.

– För att få fart på vattnet öppnar vi även några av brandposterna.

Efter kloreringen väntar ytterligare provtagning och analys. Till dess gäller fortsatt rekommendationen att koka dricksvattnet. Det finns också tankar utplacerade i samhället.

– För att det vattnet ska hålla sig fräscht fyller vi på varannan dag. Än så länge har ingen tank varit tom när vi kommit för att göra det.

Liksom Amaqs vd Björn Stendal tidigare gjort, beklagar Jari Carlsson situationen.

– Med jämna mellanrum kommer det bakterier i vattnet, så är det överallt. Aneby kommun drabbades senast 2012. Vanligast är det under juni-augusti och i nio av tio fall får man aldrig veta varifrån bakterien kommer, säger han och fortsätter:

– Det här är inte roligt för oss, men vi tror att Sunhultsborna generellt har förståelse för situationen. Störst problem är det nog för skolan, men jag har fått informationen att det har fungerat bra under veckan.

En eloge

Till sist vill Jari Carlsson passa på att ge en eloge till personalen på Amaq.

– Det är inte enbart den som har jour som är i tjänst, fler än så ställer upp och jobbar på obekväm arbetstid för att vi ska få ordning på vattenproblemen i Sunhult.