Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer pollenexplosionen

Om helgen blir varm finns risk för höga alpollenhalter på söndag och måndag. Men årets björksäsong kan bli mildare än vanligt. 

Nu gör solen och värmen entré. För de flesta väntar en tid för utomhusfika och långpromenader. Men för många är våren årets jobbigaste tid. På fredagen kom årets första riskprognos för pollen.

– I helgen ska det bli riktigt varmt och fint och då kan pollenhalterna stiga väldigt snabbt. På söndagen och i början av veckan finns det risk för höga halter av pollen från Al, säger Kerstin Alm Kubler, vid Miljöenheten på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Mätningarna av landets pollenhalter startade för drygt en månad sedan och det går redan att se en bit in i framtiden. Prognosen ser god ut.

– Björkblomningen förra året var enormt stor. I år blir den med största sannolikhet lite lugnare, säger Kerstin Alm Kubler.

Omkring 25 procent av landets befolkning lider i dag av pollenallergi.

Helene Johansson, astmasköterska vid Scania husläkarmottagning i Södertälje säger att de på mottagningen nu är i startgroparna inför årets allergivåg.

Hur märker ni att pollensäsongen börjar?– Patienterna med andningsbesvär och ögon som kliar blir plötsligt fler. Bästa sättet att klara våren är vara ute i god tid med medicinering, säger hon.

En kvällsmottagning kommer att finnas från mitten av april, då den värsta allergivågen väntas inträffa.

Tips till pollenallergikern

Så här får du en lättare pollensäsong:

Om pollenallergi på nätet:alltompollen.se

pollenrapporten.se

pollenkoll.se