Nästa år blir det femte gången som utmärkelsen Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län delas ut.

Det är en tävling som initierades av sammanslutningen Ridsportalliansen i Jönköping 2015. Genom att visa upp bra ledarförebilder ville de få fler kvinnor i ledande positioner i länet.

En aktuell utmärkelse

Nu är alltså årets nomineringsperiod inledd som ska leda fram till ännu en lista över ledarförebilder – och bland dem en vinnare som utmärkt sig extra mycket.

– Arbetet med Årets unga ledande kvinna behövs fortfarande – jämställdhet kommer inte av sig självt.

Det säger Nana Björnberg, en av årets projektledare i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– För varje år har vi fått in ett ökat antal nominerade med otroligt hög kompetens, och dessutom ställer sig fler organisationer och företag bakom initiativet. Därför fortsätter vi att jobba med projektet och att lyfta fram ledarförebilder som är kvinnor.

Kriterier måste uppfyllas

Fram till och med den 31 oktober kan den som vill nominera en ledarförebild som uppfyller följande kriterier: ”Är en ledare boende i Jönköpings län, är kvinna född 1984 eller senare, kan uppvisa resultat av sitt ledarskap, är en förebild i sitt sätt att agera, har en förmåga att inspirera sin omgivning, inte är en del av tidigare års listor.”

Det som är viktigt att komma ihåg, understryker Nana Björnberg, är att en ledare är ett begrepp som innefattar alltifrån mellanchefer och företagsägare till opinionsbildare och föreningsledare.

Alla på listan är viktiga

Förra året kom det in 150 nomineringar där nästan hälften var förslag på ledare från andra delar av länet än Jönköping. I år hoppas projektledarna på att ännu fler ledare nomineras utanför Jönköping.

Den lista över nominerade som en jury sedan sammanställer, utifrån alla förslag de får in under oktober månad, brukar innehålla omkring 20-30 namn. Av dem pekas alltså en person ut som nummer ett, men projektledarna vill gärna att alla på listan ses som vinnare – och som en bra bas för rekryterare och valberedningar i jakt på nya ledare.

Den som vill nominera hittar mer information på hemsidan https://aretsungaledandekvinna.se.