Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska rivningshotat hus säljas

Aneby har beslutat att Målqvists café ska rivas. Nu är fastigheten till salu. ANEBY

Tidningen har tidigare berättat om Målqvists café, eller Alphyddan som är det ursprungliga namnet på byggnaden. Hans Larsson köpte fastigheten 1996. Den var då i stort behov av renovering.

Kommunen har krävt att tak och fasad ska renoveras samt att tomten ska städas. Hans Larsson har gjort en del arbeten på huset, men de anses inte vara tillräckliga. Själv tycker han att kraven är orimliga.

På det har samhällsbyggnadschef Michael Wirestam svarat att Hans Larsson har fått gott om tid på sig att åtgärda bristerna.

Tillsynsnämnden har beslutat att överlämna ärendet till Kronofogden för handräckning. Det innebär att Målqvists café inom kort ska rivas. Hans Larsson har vänt sig till Högsta domstolen och hoppas att hans fall tas upp där.

För tidningen har han berättat att han önskar sälja fastigheten till någon som vill bevara byggnaden och fortsätta hans arbete.

Nu finns Målqvists café ute till försäljning. Det beskrivs som en sekelskiftesbyggnad i centrala Aneby med mycket fint läge, men att det är i stort behov av både invändig och utvändig renovering. Det finns varken kök eller badrum, men kommunalt vatten och avlopp.

Intressenter finns

Roger Karlsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Eksjö, har fått uppdraget att sälja objektet. Han tror att det är fullt möjligt.

– Några intressenter har redan hört av sig, säger han.

Taxeringsvärdet är 120 000 kronor, men något pris finns inte med i objektbeskrivningen.

– Det är svårt att sätta en prislapp. Det är ett skal köparen får, men ett hus med stor potential.

Enligt mäklaren är det både hans och Hans Larssons intention att hitta en köpare som ser möjligheter med huset och kan rädda det.

– Men eftersom det ju är ett stort renoveringsobjekt kan det nog av en del upplevas som för mycket. Det krävs en händig person, till exempel en byggare.

Roger Karlsson tror att chansen att Högsta domstolen ska ta upp fallet är minimal.

— Det enda som kan rädda huset från rivning är att vi hittar en köpare. Men det brinner lite i knutarna.

Mäklaren påpekar att kommunen gjort klart att om någon köper Målqvists café för att riva det, inte får lov att bygga nytt på fastigheten.

– Det gäller att ha en bra kontakt med kommunen och kunna presentera vad man vill göra med huset.

Läs mer: Förfallet hus ska rivas