Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar höstens föreläsningar

Snart inleds det 59:e föreläsningsåret i Bälaryd. Först ut blir diakon Lovisa Rydberg.

Redan 1960 startade det arrangemang som har kommit att bli så långlivat.

– Det var Joel Magnfält som drog i gång föreläsningarna.

Det säger Kjell Olof Bohlin, sedan cirka tio år tillbaka föreståndare för Bälaryds föreläsningsförening och fortsätter:

– Vi är en av de sex föreningar i länet som finns kvar. Många har lagt ned på grund av dålig ekonomi eller för att det inte gått att få ihop en styrelse.

Årliga bidrag

Den i Bälaryd klarar sig tack vare årliga bidrag från Aneby kommun och studieförbundet Bilda samt försäljning av terminskort.

– Vi har byggt upp ett kapital i föreningen.

Höstens program inkluderar fyra föreläsningar och startar den 19 september. Då ska Lovisa Rydberg, diakon i Aneby pastorat, prata om diakonins inriktning och möjlighet.

10 oktober gästas Bälaryds bygdegård av advokatparet Lena Ebervall och Per Samuelsson. Från Haijby till Huseby är rubriken. Paret ska prata om rättsröta och sin senaste bok med titeln Domardansen.

Efterlängtad gäst

Biologen och författaren Stefan Edman blir en efterlängtad föreläsare den 24 oktober.

– Vi har försökt engagera honom i flera år. Han ska prata om hur vi kan ge jorden en framtid. Stefan Edman har en positiv grundsyn och talar gärna om möjligheterna att göra något.

Rapport från ett annorlunda liv är rubriken på höstens sista föreläsning den 7 november. Det är också titeln på föredragshållaren Stellan Sandbergs bok.

Han är son till THX-doktorn Elis Sandberg och ska prata om THX-tiden samt om solidaritetsrörelsen Emmaus, som han varit med och grundat.

Föreläsningarna sker i samarbete med Bilda, Svenska kyrkan i Aneby och från och med den här säsongen även biblioteket i Aneby.

LÄS MER: ”Vi män måste ställa oss upp och ta avstånd”

LÄS MER: Utsatthet och flykt röd tråd