Vem som helst kan lägga till artiklar på Wikipedia. För att de ska godkännas och ligga kvar krävs däremot både tydliga hänvisningar och att personen anses tillräckligt relevant. Hittills har det varit mest män som engagerat sig som skribenter på Wikipedia – och kanske just därför så har det också varit mest män det skrivits om i det digitala uppslagsverket.

Det vill nu Jönköpings Länsmuseum ändra på.

– Idén fick jag när jag var på en föreläsning där Wikipedia lanserade ett nytt verktyg som hette Histropedia. Då såg jag på tidslinjen att det inte fanns några kvinnor alls där, säger Conchi Gonzalez.

Efter det har hon besökt skrivstugor i Göteborg som jobbar just med att lägga till fler kvinnor i uppslagsverket. Och nu lanserar hon samma sak i Jönköping.

– Wikipedia har väldigt strikta och väldigt bra regler. Man kan inte skriva in vad som helst. Det är en massa människor som granskar det hela tiden, säger hon.

Under workshoppen på Länsmuseet kommer hon därför utbilda i vilka krav som ställs från Wikipedias sida och hur du rent praktiskt gör för att publicera någonting där. Både kvinnor och män är välkomna – men förhoppningen är att alla som kommer tar med sig tankar och idéer om kvinnor som inte finns på Wikipedia i dag men som borde finnas där. Eller, för den delen, kvinnor som redan omnämns på Wikipedia men bara i väldigt korta texter.

Workshoppen förs som en del av föreställningen "100 år av glömska". Den börjar 25 januari och fortsätter sedan en gång varannan vecka fram till och med mars.

– Blir det ett stort intresse så kan det vara något som återkommer med två veckors mellanrum även efteråt, säger Conchi Gonzalez.