Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu visar han sin konst i Aneby

Magnus Petersson är konstnären som tog paus i 20 år. Nu ställer han ut målningar och teckningar hos Aneby Konstförening.

Han är 54 år och född i Växjö. Där är han bosatt nu också. Magnus Petersson har tecknat och målat sedan han var liten.

– Jag är självlärd. Förutom en akvarellkurs för många år sedan har jag ingen utbildning, säger han.

Efter ett antal år som konstnär gjorde Magnus Petersson ett långt uppehåll.

–Jag tappade fokus på måleriet och jobbade som illustratör på heltid. Där fick jag utlopp för min kreativitet.

Magnus Petersson var anställd på Ikea och pendlade dagligen med tåg mellan hemmet i Växjö och Älmhult. Som naturälskare såg han motiv som skogar och myrar passera förbi.

– Jag brukar säga att jag egentligen aldrig slutade måla, jag sparade motiven inne i skallen. Och jag sneglade på utställningar och hängde med i konsten.

Fick upp ångan

En del händelser i privatlivet fick Magnus Petersson att börja måla igen. Det var för 4-5 år sedan, efter ett uppehåll på 20 år.

– Jag fick upp ångan och det jag samlat på mig i huvudet bubblade ut.

Med inspiration hämtad från skogen har Magnus Petersson alltid målat mycket akvarell. På senare år han även börjat teckna med kol.

– Akvarellerna börjar likna kolteckningarna. Jag gillar det avskalade, men kan även vara inne i detaljer. Ibland blir det ett mellanting.

Han tycker det är bra att växla mellan olika tekniker.

— Det är mitt sätt att hitta inspiration. Jag börjar även bli sugen på andra uttryckssätt, framför allt rakubränning, som är ganska enkelt och primitivt.

Magnus Peterssons tavlor är inte direkt färgglada och kan uppfattas som rätt dystra. Det gäller även de som blir till när han vistas i sommarhuset i Blekinges skärgård. Då målar han mycket skymning och nattmotiv.

– Jag kan nog vara lite melankolisk, det finns något svenskt vemod i mig. Jag är ganska lågmäld och lite som en grå gubbe.

– Någon har sagt att min konst kan vara protestbilder mot miljöförstöringen. Och visst är jag oroad för miljön och vår värld, fortsätter han.

När Magnus Pettersson började måla igen sa han upp sig som illustratör.

– Men jag frilansar en del. Det passar mig bra och ger en säker inkomst, för det är inte så lätt att leva på konsten. Själv tycker jag att jag har en drömtillvaro.

Utställningen, som äger rum i Aneby konsthall, startar 29 september och är även öppen 30 september samt 6-7 oktober.