Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu visas smakprov på kommunens konst

Kommunens konstsamling har inventerats. Nu visas ett smakprov på biblioteket.

I sin samling har Aneby kommun ett antal konstverk. Kommunhuset, Antuna, Rosenborg och Druvan är några av de platser där den offentliga konsten kan beskådas.

– En del finns inne på tjänsterum i kommunhuset, vilket innebär att allmänheten inte kan titta på tavlorna om man inte har ett ärende till just den personen, säger kulturskolechef Lars Graneheim.

Även utomhus

Det finns förstås också en del utsmyckning utomhus, exempelvis på torget. En del av konsten förvaras på olika platser, bland annat i källaren på biblioteket och i utrymmen på Antuna.

Lars Graneheim upplyser om att det nyligen genomförts en inventering av samlingen.

– Det är den första som har gjorts sedan 2002, säger han.

Enligt Graneheim finns det en del skillnader mellan de båda inventeringarna.

– Det är oklart var en del av konsten från 2002 finns i dag. En anledning till det är att det, på grund av coronaviruset, inte har gått komma in på Antuna.

En del av de verk som ingår i samlingen har skänkts av privatpersoner bland annat av anhöriga till boende på Antuna. Kommunen har självklart också köpt in en del.

– Men nu har det inte gjorts några inköp på bra länge. Med tanke på kommunens ekonomiska läge är det i dagsläget knappast aktuellt att köpa in något mer.

Oklart värde

Lars Graneheim kan inte svara på hur mycket kommunens konstsamling är värd. Han nöjer sig med att konstatera att det är skiftande kvalitet på verken.

Just nu kan den som besöker biblioteket få ett smakprov på den konst som finns i kommunens ägo. Där visas en del av de tavlor som förvaras på biblioteket. Utställningen pågår till och med 17 maj.