Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya siffror visar: 6 av 10 "feströkare" står bakom nya rökförbudet

Enligt en ny Sifo-undersökning är de flesta svenskar positiva till det nya rökförbudet. Siffran varierar dock om du är rökare eller inte.

Idag, måndag, den 1 juli börjar det nya rökförbudet gälla vilket gör det olagligt att röka på vissa offentliga platser. En Sifo-undersökning, beställd av Kronans Apotek, visar att tre av fyra svenskar tycker det är positivt med förbudet.

Bland rökarna är det en av fyra som tycker att det nya förbudet är bra. Men "feströkarna" är övervägande positiva. Nästan sex av tio tycker att rökförbudet är bra.

– Att folk som inte röker gillar det nya rökförbudet var väntat, men att även många rökare skulle vara positiva var mer överraskande. Kanske ser man det som en möjlighet till att dra ned på sitt rökande eller att sluta helt. Vi har sett att allt fler använder nikotinläkemedel som kan underlätta för den som vill sluta röka, säger Ynette Gustavsson, Farmaceut på Kronans Apotek i en kommentar.

Undersökningen visar också att utbildningsnivån påverkar inställningen till rökförbudet. De med högskoleutbildning är mer positiva till rökförbudet med en siffra på 80 procent. Bland de utan högre utbildning är samma siffra 67 procent.

Vidare går det även att utläsa att lönenivån knappt påverkar hur man ställer sig till rökförbudet. 71 procent av dem som tjänar över 35 000 kronor i månaden tycker att förbudet är bra, och 75 procent av dem som tjänar under 22 000 kronor i månaden tycker samma sak.

Nio av tio känner till att rökförbudet träder i kraft idag, den 1 juli, men det är inte alla som vet exakt vad som gäller. Rökförbudet gäller bland annat uteserveringar, perronger, busshållplatser, lekparker och skolgårdar. Se mer i faktarutan intill.