Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya avgifter för museum och guider

Eksjö museum vill höja entréavgiften under högsäsongen på sommaren. Inte för att öka intäkterna, men för att ligga på samma nivå som liknande kulturupplevelser på andra orter. – Vi har haft ett pris som varit för lågt, säger museichef Pia Löfgren.

Om kommunfullmäktige godkänner förslaget kommer entrépriset till Eksjö museum och Aschanska gården höjas från och med i sommar. Avgifterna har inte höjts på många år och enligt museet är priserna låga i jämförelse med liknande verksamheter på andra orter.

– Vi har tittat på och jämfört med andra kulturupplevelser och vi har haft ett pris som varit för lågt, säger museichef Pia Löfgren.

Enligt förslaget som redan har godkänts av Tillväxt- och utvecklingsnämnden ska entrépriset till Eksjö museum höjas från 50 till 80 kronor. Pensionärer och studenter får betala 70 kronor för att komma in på museet.

– Det här gör vi inte för att spara eller öka intäkterna, utan för att ligga på rätt nivå. Det känns rimligt och vettigt att det är jämförbart med andra verksamheter. Vi har inte höjt på många år. Det var på tiden, säger Pia Löfgren.

Prishöjningen gäller endast under högsäsong, från juni till augusti. Resten av året, september till maj, gäller fortfarande fri entré.

Pia Löfgren tror inte att de nya priserna kommer att avskräcka någon besökare.

– Det hoppas vi inte att folk drar sig från att komma hit. För en barnfamilj så har barn och ungdomar upp till 18 år fortfarande gratis entré, säger hon.

Mer till guiden

Samtidigt ska avgiften för stadsvandringar höjas från 50 till 60 kronor. Det nya minimipriset blir för en grupp med 20 betalande, 1200 kronor.

Denna höjning genomförs så snart som möjligt. Situationen har blivit "ohållbar" för externa guider som får betalt genom kommission. De får 90 procent av totalsumman, men det blir inte mycket kvar efter skatter och avgifter.

– Vi är väldigt måna om att behålla våra guider. Då kan det inte vara en förlustaffär. För mindre grupper har det nästan inte varit mödan värt, säger Pia Löfgren.