Glöm vårblommor och fågelsång – i Vetlanda är det amerikanska bilar som bär vårens budskap. Wheelers cruising är evenemanget som lockar inte bara Vetlandabor utan besökare från hela södra Sverige för att uppleva årets stora folkfest den 5 maj.

– Vetlanda är en motorstad och har alltid varit det i alla tider så det har blivit lite av en hemvändarfest, säger Stefan Persson, ordförande i Wheelers Vetlanda.

"Bra samarbete"

Trots att föreningen har krympt till runt 20 medlemmar lyckas man med hjälp från andra föreningar fortsätta att upprätthålla traditionen på stadens gator denna lördag i maj. Och förhoppningen är att locka 500-600 bilar.

– Det här är bland de första cruisingarna på året och folk har börjat skruva på sina bilar när det blivit vackert väder och blivit sugna på att åka ut. Sedan har vi fått bra ordning och samarbete med kommun och polis vilket gjort att man vågar åka med sina dyrbara bilar de här timmarna, säger Stefan Persson.

Andra hästkrafter

I år finns ett par nyheter med under dagen i form av andra typer av hästkrafter än de som kommer cirkulera i stadskärnan. Vid Sapa arena kommer två uppvisning att hållas i amerikansk anda när Highland western riders visar upp westernridning. Mindre besökare får möjligheten att själva ge sig upp i sadeln på ponnyridning.

Den som föredrar hjul framför hovar kan möta en yngre generation på lördagens epa-utställning.

– Vi har bjudit in traktens epa-traktorer till en utställning vid Sapa arena och har fått jättebra gensvar, så det ska bli spännande att se var det tar vägen. Jag har själv inga ungdomar i den här åldern men det är nog lite så att de får mycket skäll och lite credit för att de faktiskt är ganska duktiga med sina ekipage, säger Stefan Persson, och fortsätter:

– Det är ju faktiskt de som ska ta över våra bilar sedan när vi sitter på ålderdomshemmet.