Som känt kan mobiltelefonen vara ovärderlig att ha med sig om en nödsituation skulle uppstå. Men de sekunder det tar att knappa in nummer och att swajpa på telefonen kan vara nog så stressande i en svår situation.

Nya mobiltelefoner erbjuder en genväg till att snabbt nå fram till SOS Alarm. Vid uppringningen kommer SOS Alarm även att få tillgång till din geografiska position, men de exakta koordinaterna får SOS inte ta del av. Lagstiftningen tillåter nämligen inte det.

Vi skulle kunna få tillgång till den exakta positionen, men enligt personuppgiftslagen får vi inte tillgå dem. Vi kan nu endast se från vilken mobilmast personen ringer ifrån, det kan vara väldigt stora avstånd och ger oss inte särskilt mycket, säger Helena Söderblom, presschef på SOS alarm.

Lagstiftningen säger att för att SOS ska få tillgång till en persons exakta position måste personen ifråga aktivt acceptera att dela sina koordinater.

Det är olyckligt att vi inte kan få koordinaterna på direkten. Hade vi fått det så hade vi kunnat spara många viktiga sekunder under ett nödsamtal. I många fall vet personen som ringer inte sin exakta position. Förhoppningsvis kan lagen ändras i framtiden och det är något som vi jobbar på.

Det vi kan göra nu är att skicka en länk till den som ringer med en förfrågan om vi får ta del av koordinaterna. Trycker man på länken får vi upp exakt var ifrån samtalet kommer.

Rekommenderat vid en nödsituation är även att du ställer in ditt medicinska id och nödkontakter på appen Hälsa, som är inkluderad i mobiltelefonen från första början. Om du ringer ett nödsamtal till SOS så skickas automatiskt ett sms till dina nödkontakter om att du har gjort detta.

Vi har märkt att folk använder mobilfunktionen eftersom allt fler anhöriga har ringt in till oss efter att ha fått ett nöd-sms. Vi rekommenderar dock att man kontaktar den man har fått smset ifrån innan man ringer till oss.

Men som alltid, kom ihåg att bara använda 112 till SOS Alarm om det verkligen är en nödsituation.