Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya S-förslaget: Gör kulturskolan billigare

Avgiften hos kulturskolan i Ydre har länge varit hög. Det vill Socialdemokraterna ändra på. – Vi vill helt enkelt att fler ska ha råd att delta i kulturskolans aktiviteter, säger partiets ordförande Anna-Lena Svensson.

Ydres kommunala kulturskola har i dagsläget drygt 130 elever som varje vecka utövar musik, teater, konst eller dans i någon av de två grundskolornas lokaler. Grundavgiften ligger på 1200 kronor per termin och är därmed en av de dyraste i landet.

– Andra kommuner i närområdet ligger någonstans mellan 500-700 kronor per termin, säger Anna-Lena Svensson, ordförande för socialdemokraterna i Ydre.

Partiet har därför föreslagit att man ska halvera grundskolans avgift i budgeten 2021.

– Det är en socioekonomisk fråga. Vi vill underlätta för de som inte har det så gott ställt. Alla måste ges möjlighet att vara med, men som det är nu har många inte råd.

Dessutom föreslår man att avgiften i framtiden ska kunna delas upp antingen halvårs- eller månadsvis, inte årsvis som nu.

– Även om man vet att kostnaden kommer så är det för många en utmaning att få ihop det rent ekonomiskt när man ska betala en stor klumpsumma som 2400 kronor en gång om året, säger Anna-Lena.

I dagsläget är det köer till vissa av kulturskolans aktiviteter, men partiet ser inte att situationen skulle förvärras av ändringen.

– Det vore ett angenämt bekymmer. Då får vi se till att det finns fler platser och det gör vi så gärna, säger Anna-Lena och berättar att man tidigare involverat skolornas musiklärare i verksamheten för att få ihop heltidstjänster.

– Att ge barn och unga möjlighet att spela ett instrument eller göra någon av kulturskolans andra aktiviteter tror jag spiller över på övriga skolresultat. De växer, får självkänsla och integreras i föreningslivet. Verksamheten har en otroligt viktig roll i kommunen som man inte bör underskatta.