Relaterat till artikeln

Jönköpings-Posten har tidigare fått in uppgifter om att en livboj skulle ha använts vid mordet i Huskvarna. Men åklagare och polis har inte tidigare velat bekräfta det.

Nu säger chefsåklagare Klas Lorefors till P4 Jönköping att en livboj förekommer i utredningen.

– Ja det har talats om en livboj, om den är tagen i beslag vet jag inte, säger chefsåklagare Klas Lorefors.

Enligt radion saknades också den livboj som normalt hänger där när de besökte mordplatsen i Smedbyn en vecka efter att mannen hittats. Senare har räddningstjänsten satt upp en helt ny.

I måndags greps en pojke i 15-årsåldern som misstänkt för mord. En annan person under 15 år har fått ett juridiskt biträde, som misstänkt för mord.

I dag har åklagaren beslutat att begära en av pojkarna häktad misstänkt för mord. Killen, som är 16 år, är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Åklagaren bedömer bland annat att det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.

Häktningsförhandlingen i Jönköpings tingsrätt inleds klockan 13.00. Enligt TT förnekar 16-åringen anklagelserna, meddelar hans försvarsadvokat Anders Tolke.

När det gäller frihetsberövande, såsom anhållande och häktning, får det för barn bara användas som sista utväg och för kortast möjliga tid. Att frihetsberöva någon under 18 år ska därför ske i rena undantagssituationer, enligt FN:s barnkonvention och således svensk lag.

I lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL) anges att den som inte fyllt 18 år får häktas bara om det finns synnerliga skäl.

Trakasserades en längre tid

Enligt uppgifter till tidningen ska EU-migranten ha blivit trakasserad av ett ungdomsgäng under en längre tid. Gänget ska bland annat ha gjort återkommande nedsättande omdömen om och till mannen.

Det misstänkta mordet ska ha föregåtts av ett bråk, där inblandade personer också gav mannen nedsättande omdömen. Enligt en källa ska filmmaterial, som har cirkulerat på nätet, skildra bråket.

– De gav sig på honom eftersom de inte gillade honom.

Ytterligare en person är misstänkt för mord. Han är under 15 år, erfar tidningen.