Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt beslut: Visir ska användas i omsorgen – införs nästa vecka

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Personal inom sociala sektorn i Eksjö kommun som arbetar i nära omvårdnadssituationer ska använda visir från och med nästa vecka. – Det ska användas hos brukare som inte har några symptom. Det här är för att skydda den äldre, säger Patrik Hedström, socialchef.

Sociala sektorns utökade ledningsgrupp för covid-19 har beslutat att visir ska användas i nära omvårdnadssituationer. Nu skrivs rutiner, chefer och medarbetare ska informeras.

– Planen är att vi ska börja använda visiren under nästa vecka, säger socialchefen.

Patrik Hedström säger att det finns runt 900 medarbetare inom sociala sektorns verksamhet. Ungefär 750 av dem ska framöver bära visir.

– I första hand ska man ha personliga visir. Visiren ska rengöras både före och efter användning och används flera gånger. Om visiret blir skadat eller på annat sätt inte kan uppfylla sin funktion kasserar man det. Då ska man ha ett nytt visir, säger Hedström.

Även vikarier ska ha tillgång till visir och det ska finnas tillgängligt i alla verksamheter.

– Visiren ska användas hos brukare som inte har symptom av covid-19. Vid misstanke om covid-19, tills motsatsen är bevisad ska full skyddsutrustning användas.

Har ni tillräckligt med visir?

– Jag känner mig trygg med att vi har tillräckligt med visir och att de ska kunna användas. Men det bygger på att vi kan beställa nya visir hela tiden. Blir det problem i leveransen har vi en annan utmaning. Som det är just nu klara vi oss med visiren en tid framåt, säger Patrik Hedström.