Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obekanta smultronställen ska lyftas fram – räknar med hemester i kommunen

Det finns alltid något nytt att lära sig om guldkorn och smultronställen i Eksjö kommun. Det menar Marie Brask, näringslivschef och vd för Eksjö.nu, som tagit initiativ till att det ska finnas "hemesterambassadörer".

Hemestra är en sammanslagning av orden hemma och semester. Det betyder att man semestrar hemma i närområdet eller gör dagsutflykter. På grund av coronapandemin har intresset för att semestra hemma blivit allt starkare menar Marie Brask.

– Det här är ett ypperligt tillfälle att träffas utomhus och lära känna våra bygder bättre. Vi har många fina och vackra naturområden och smultronställen som vi inte vet om, säger hon och fortsätter:

– Är man en turistaktör och läget är som det är i världen och Sverige är det tillfälle att träffas utomhus. Självklart ska man hålla avstånd till varandra, ta med eget fika och följa de krav som finns för att undvika smittspridning.

Okända guldkorn

Vid fyra tillfällen, innan sommaren, kommer det att ske träffar för de som är infopoint, hyr ut turistboende eller driver besöksnäringsföretag. Träffarna är förlagda till Herrgårdsparken i Mariannelund, Skedhults friluftsområde i Eksjö, Norrsånna naturreservat vid Mycklaflon samt Gamla stan i Eksjö.

– Vi ser att hemmasemestern blir allt mer vanlig. Vi får fånga tillfället och göra det bästa av situationen. Därmed kan man bli "hemesterambassadör", vilket innebär att man lär sig mycket om sin egen kommun tillsammans med lokala guider, säger Marie Brask.

Kan det komma fram nya guldkorn som man inte redan känner till?

– Ja, det är jag helt säker på. Jag gjorde en liten marknadsundersökning här bland kollegorna. Det visade sig att det fanns många platser och naturområden som vi inte kände till.

Behov av att träffas

På grund av coronapandemin säger Marie Brask att det finns ett större behov än någonsin att träffas och utbyta erfarenheter, men inte på ett traditionellt sätt.

– Vi kan inte bara lägga oss ner och inte göra någonting i min värld. Vi måste jobba med det vi kan. Det finns ett behov av att träffas, man behöver inte stänga in sig. Det går att vara ute i friska luften, säger hon.