– Vi i Kristdemokraterna vill ha en jämlik sjukvård i Sverige. Så är det inte idag, förklarade han vid sitt Eksjöbesök på fredagen.

– Långa operationsköer och brist på personal - som här i Eksjö - leder till skillnader i behandling och vård som inte är acceptabla. Det vill vi komma tillrätta med.

– För oss är sjukvården den tyngsta frågan i årets valrörelse.

För akutsjukhus utanför de glödheta storstadsområdena tror Adaktusson även på en förenklad validering av spetskunskaper inhämtade utanför Sverige.

– Bland våra nysvenskar finns ett flertal med en bakgrund som läkare, sjuksköterskor med mera i sina forna hemländer.

– Tyvärr är det idag svårt för dem att snabbt och smidigt etablera sig på arbetsmarknaden inom sina yrken på grund av de inte har en svensk examen att luta sig mot.

– Det känns märkligt i en tid när behovet av deras kunskaper är stort, sa Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson fick kristdemokratin med modersmjölken. Han är född i Jönköping och uppvuxen i en frikyrklig miljö, där det politiska intresset var starkt:

– Jag var nio år när partiet bildades och minns faktiskt att det pratades om det hemma.

Det dröjde dock till 2013 innan Lars Adaktusson blev aktivt engagerad Kristdemokrat med siktet inställt på en plats i Europaparlamentet.

Den nyblivne KD-företrädaren fick fantastiska 108 000 personkryss i EU-valet 2014.

Möjligen hade han i kampen om väljarna viss draghjälp av att hans ansikte och ostyriga kalufs var välbekant för alla och envar efter många år i tv-rutan.

Efter nära fem år i Bryssel är Adaktusson nu nöjd och siktar - som nyvald andre vice ordförande i KD - på en plats i riksdagen.

– För mig är valarbetet i full gång. Senaste tiden har jag åkt runt i Sverige och träffat partikamrater. Och min uppfattning är att det finns ett väldigt go i våra led. Man ser fram emot valrörelsen och tror bergfast på att vi kommer göra ett bra val och hålla oss kvar i riksdagen.

Lars Adaktusson träffade under sitt Höglandsbesök Birgitta Eek och Peter Wallenberg som gav en nyfiken rikspolitiker en inblick i hur Eksjö kommun jobbar med integration.

– Det finns många goda exempel på framgångsrikt lokalt integrationsarbete i landet. Jag tror det är viktigt att fånga upp allt det bra som görs bland annat i Eksjö och se till att det får spridning, framhöll KD-profilen efter redovisningen.

Relaterat till artikeln