Regionvalets stora förlorare är Socialdemokraterna som tappar sju mandat, trots att partiet varit i opposition.

– Vi är självklart inte nöjda med resultatet utan nu måste vi analysera vad som ligger bakom. En orsak kan vara att de stora satsningar som regeringen har gjort för att stärka sjukvården inte har kommit ut i verksamheten utan har hållits inne av Alliansen, säger regionrådet Marcus Eskdahl (S).

S vill samarbeta

Han anser att valresultatet pekar mot ett blocköverskridande samarbete och partiet har redan börjat inviterna genom att fråga vilka personer som har förhandlingsmandat i partierna.

– Vi är det största partiet och har ett ansvar att föra ut vår politik till invånarna. Men först och främst behöver alla partier nu sitta ner och utvärdera resultatet. Alla behöver också tänka på hur de gångna åren har varit, säger Marcus Eskdahl.

Den rödgröna oppositionen går från 33 till 25 platser i regionfullmäktige. Räknar man in vänsterns fyra mandat blir det 29 för oppositionen. Alliansen är det största blocket med 34 mandat, en minskning från 35. För att få egen majoritet behövs det 41 mandat.

Minus för Moderaterna

Moderaterna tappade två mandat och minskade för andra valet i rad. Regionrådet Malin Wengholm (M) säger att hon är glad över att Alliansen är det största blocket men vill i övrigt inte lämna några kommentarer just nu,

Rune Backlund (C), vars parti var det enda som ökade inom Alliansen, säger att det nu gäller att ta det lite lugnt.

– I det här läget tjänar alla på att det får gå lite tid. För regionens skull och för sjukhusens skull behövs det stabilitet och vi måste se till att få det stabilitet i frågorna.

Icke-fråga gav sju mandat

Han är besviken över att Alliansen inte fick egen majoritet och funderar över politikens villkor och stödet för det nya partiet.

– Det är konstigt att man kan gå till val på en ickefråga och få sju mandat. Alla är ju redan överens om att behålla och utveckla tre akutsjukhus.

Det blir alltså nio partier i regionfullmäktige då Bevara akutsjukhusen tar plats med fler mandat än de själva räknat med.

Succé för BA

– Det känns roligt och vi kommer att ta ansvar för de platser vi får, även om de är fler än vi räknat med, sa ordföranden Martin Nedergaard-Hansen sent på valkvällen.

Partiet tros tros ha tagit röster från S och M och kan också ha motverkat att SD och KD inte ökade som förväntat. Men det råder en osäkerhet hos andra om hur enfrågepartiet ska agera och hittills är ju beskedet att det inte ska samarbeta åt något håll utan ska agera opolitiskt.

Vildarna ute ur leken

Sverigedemokraterna ökade med två mandat och det är betydligt mindre än vad gruppledaren Samuel Godrén (SD) räknat med. I praktiken är det ändå fyra röster mer eftersom de båda politiska vildarna Morgan Malmborg och Per Svenhall nu får göra sorti då Sjukvårdspartiet inte kom in.

Samuel Godrén vill hellre samarbeta än vara vågmästare men C, KD, L, S, MP och V har varit tydliga med att de inte vill samarbeta med SD.

Ebba-effekt för KD

Kristdemokraterna ökade starkt i riksdagsvalet, men samma utveckling sågs inte i länet, som brukar vara ett starkt KD-fäste. Partiet behöll sina tio mandat och regionrådet Mia Frisk är nöjd ändå.

– Vi gjorde en stark valrörelse och har ökat lite. Vi tappar på Höglandet och i Värnamo och det är ju där som Bevara akutsjukhusen är starka.

Hon tror att Ebba-effekten nått till länet och att utan Bush-Thor hade KD nog kunnat förlora något eller några mandat.