– Det känns jättebra att vårt arbete ger frukt. Vi har kämpat med det här länge nu. Ydre har ofta legat bra till i de här mätningarna, men nu har vi tagit den bästa placeringen som vi någonsin har haft. Det är jätteroligt, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande, Henrik Isacsson (M).

I början på oktober presenterade Svenskt näringsliv sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Undersökningen består av tre delar, enkäter som skickas till företagen och information från SCB och UC som sedan vägs samman. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag.

– Kommunens styrka är den snabba processen, att man lätt hittar rätt väg in i kommunen så att frågan hamnar på rätt bord. Jag leder en arbetsgrupp dit jag tar med företagarnas frågor. I gruppen sitter personer från bygg, miljö och kommunkansliet, bland andra. Där hamnar frågan på rätt ställe direkt och andra kan tycka till ifall något mer behöver göras i frågan. Man slipper hatta fram och tillbaka, säger Henrik Isacsson.

I år kom Ydre på 24:e plats totalt och har där med klättrat elva placeringar sedan förra året. Att det går så bra för Ydre tror Isacsson delvis är tack vare att man har så bra företag och företager i kommunen, som underlättar arbetet för kommunens tjänstemän och politikerna. Men att man har hittat ett bra sätt att föra en dialog mellan politiker och näringsliv tror han är viktigt.

Företagen är viktiga för Ydre kommun, därför vill man fortsätta att satsa på näringslivet.

Många företag i Ydre

För tredje året i rad är kommunen dessutom bäst i Östergötland, före Mjölby som är näst bäst och kommer på plats 51 i totalrankingen.

– Det är kul är att även Mjölby och Boxholm går framåt, om man tittar på regionnivå börjar vi stärka upp oss bra. Men det är tredje året i rad som vi är bäst i Östergötland och det är klart att det är roligt när man möter de andra på regionmötena, skrattar Isacsson.

I den lilla kommunen finns 650 företager och Henrik Isacsson tycker att det är viktigt att fortsätta att satts på näringslivet i kommunen. Tidigare har man satsat extra på livsmedelsföretag och nu ska man fokusera på turistnäringen i Ydre.

– Företagen är en så vikit del för oss, små och stora. Så det vore oklokt av oss att inte lägga fokus på företagsamheten och företagarna. Av oss tre kommunalråd är det jag som jobbar med näringsliv och infrastruktur, men alla förstår värdet av företagsamheten i kommunen och det underlättar ju mitt arbete, skrattar Henrik Isacsson.