Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Oväntat" scoutläger i Bjädesjö

Under sex dagar är 750 scouter och ledare från femton olika kårer på plats i Bjädesjö för att delta i årets UV-läger, Oväntat 2018.

Från tisdag till söndag kommer det i vanlig ordning att lagas mat över öppen eld, sovas i tält och vandras. Samtidigt bjuds det även på en mängd oväntade inslag då temat och namnet på årets läger är just "oväntat". UV-scout är Svenska Alliansmissionens Ungdoms scoutarbete. Allt som allt arrangerar de nio läger med ungefär 4 000 deltagare under denna och förra veckan. I tisdags påbörjades ett av de nio lägena i Bjädesjö strax utanför Myresjö. På plats är 750 scouter och ledare från femton olika kårer redo för sex dagar av scoutliv och gemenskapen som hör det till.

Ansvariga på plats för Oväntat 2018 är Tobias Haag och Björn Hilliges från Bankeryds scoutkår. Deras roll som lägerchef respektive vice lägerchef har inneburit mycket planerande. Arbetet med detta lägret inleddes redan i augusti förra året.

– I år har två läger slagits samman vilket gör att vi är betydligt fler än vanligt, berättar vice lägerchefen Björn Hilliges.

Både Tobias och Björn har varit involverade i scoutrörelsen sedan de var scouter själva. Trots att samhället ständigt genomgår förändringar upplever de att varken upplägget eller intresset för UV-lägren har förändrats över tid.

– Lägren är alltid höjdpunkten på året. Upplägget har inte förändrats mycket sedan jag själv var scout. Trots det har intresset har inte svalnat över tid. Det handlar snarare om hur stora årskullarna är. I Bankeryds kår är vi fler scouter än någonsin, säger lägerchefen Tobias Haag.

Soligt läger

En av de femton kårerna som är på plats är Landsbro. Oväntat 2018 är inte det första UV-lägret för vare sig 12-åriga Gustaf Junge eller 11-åriga Melker Svensson, som har deltagit flera gånger tidigare.

– Här gör vi i princip allt från grunden. Vi hugger våran egen ved, förbereder och lagar vår egen mat över öppen eld. Dessutom bygger vi upp allting från grunden. Det är kul att tillverka i princip allt man använder själv, säger Gustaf.

– Varje dag händer olika saker. Idag är det en sportdag där vi har fått möjlighet att spela krabbfotboll. Imorgon är det spårningsdag där vi får lösa problem på olika stationer. Jag har längtat efter morgondagen länge så det ska bli kul, berättar Melker.

Likt lägercheferna har killarna sett fram emot lägret länge. De stormtrivs och njuter av scoutlivet till fullo.

– Det bästa med att vara här är att man får lära sig att ta eget ansvar; för sig själv, sina uppgifter, sina saker; tycker Gustaf Junge.

– Jag tycker att det bästa med UV-lägren är att man får vara sig själv och kan känna sig fri, säger Melker Svensson.