Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höglandsklubbar kan drabbas om konstgräs förbjuds – men EU tillbakavisar att sådant förslag finns

Enligt medieuppgifter skulle EU ha föreslagit ett förbud mot konstgräsplaner med granulat förbjudas från 2022. Något som hade kunnat slå hårt mot Höglandets kommuner och fotbollsklubbar. Men EU-kommissionen tillbakavisar uppgifter om ett sådant förslag.

RÄTTELSE: Uppgifterna om att ett förbud föreslagits har efter denna artikel publicerade tillbakavisats av EU-kommissionen. ”Inget sådant förslag förbereds i EU-kommissionen”, säger biträdande talespersonen Natasha Bertaud. Läs mer här: EU tillbakavisar uppgifter om konstgräsförbud

På Höglandet finns det konstgräsplaner i Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda. Ytterligare en konstgräsyta är på gång i Aneby.

Så gott som alla fotbollsklubbar på Höglandet nyttjade på något sätt någon av konstgräsplanerna under vintern och våren.

Men när EU nu tagit fram ett förslag om att förbjuda konstgräsplaner med miljöfarlig granulat som utfyllnadsmaterial kan det slå hårt mot kommuner, fotbollsklubbar och ägare av anläggningar.

En av planerna på Höglandet som har granulat som utfyllnadsmaterial är den på Hofgårdsvallen i Sävsjö. Precis som övriga konstgräsplaner runt om på Höglandet används den flitigt av allt från seniorer till fotbollsspelande ungdomar i flera klubbar och det råder redan nu problem för alla som vill att komma åt träningstider.

– Det här är så pass nytt och jag har inte hört något om det här förslaget tidigare och därmed har jag inte oroat mig. Det är långt till 2022 och vi sitter nog lugnt i båten tills vidare, säger Frank Isaksson som är kultur- och fritidschef på Sävsjö kommun.

Men han medger att ett förbud mot användning av den nuvarande planen skulle få stora konsekvenser.

– Skulle vår konstgräsplan behöva stängas igen tappar vi halva vår kapacitet i Sävsjö tätort. Dessutom används planen av samtliga av kommunens större fotbollsklubbar vid tillfällen då deras ordinarie planer inte tillåter spel. Vi skulle tappa jättemycket av den träningstid vi kan erbjuda idag, säger han.

Vad tror du det skulle innebära för kostnader för kommunen att behöva byta ut materialet på planen?

– Jag var inte med när den här planen byggdes och kan inte svara på det. Men det jag vet är att materialet fylls på varje år och att det hela tiden blir bättre och miljövänligare.

Frank Isaksson medger att han ännu inte satt sig in i förslaget, men hans gissning är att förbudet i första hand kommer gälla nyanlagda planer.

– Ett rimligt scenario borde vara att de befintliga planerna får uppskov att spela vidare på och att kraven gäller nyanlagda planer.

Henrik Landén, som är kanslichef på Smålands fotbollsförbund, menar att även fotbollen har ett ansvar att ställa om till miljövänligare alternativ.

– Vi vill vara med och hitta hållbara lösningar och därför ställer vi oss positiva till förslaget. Men tills vidare bevakar vi frågan och avvaktar innan vi ser vad det kan innebära för oss, säger han.

Hur ett eventuellt beslut skulle påverka kommuner och föreningar återstår alltså att se. Men enligt Landén är det av högsta vikt att behålla de gräsytor som finns i dagsläget.

– Ja, det är jätteviktigt. Vi måste till och med utöka antalet fotbollsplaner för att kunna bedriva fotboll på alla nivåer.

Ser du något hot mot den lokala fotbollen i och med det här förslaget?

– Nej, det gör jag inte. Vi får hantera de direktiv och krav som kommer.

Det finns miljövänliga alternativ till granulatet. Några exempel är små kulor gjorda av kork eller kokos. Men på flera ställen där detta material använts har man haft problem med att kulorna är för lätta och att de hamnar i ögonen och kläderna på de som idrottar.

I Aneby, där man precis börjat bygget av en inomhushall med konstgräsyta, har man, långt innan det här förslaget, sagt att man helst undviker att använda sig av granulat.

Fotnot: Tidningen har sökt flera kultur- och fritidschefer i de olika kommunerna på Höglandet.