Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna inför debatten: "Jag kommer nog att få lite mothugg"

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Flera timmar förväntas torsdagens allmänpolitiska debatt att ta under kommunfullmäktige. Tidningen har ringt runt till samtliga partier för att ta reda på vilka viktiga frågor som ska diskuteras.

Under torsdagens kommunfullmäktige är det allmänpolitiska debatt, som startar under eftermiddagen. Partierna har en representant som kommer att ha ett inledande anförande på fem minuter. Övriga inlägg är på tre minuter och genmäle på två minuter.

Det är prioriteringar utifrån kommunstyrelsens förslag till budget 2019-2021 som partierna och ledamöterna ska debattera. En lottning har gjorts vid kommunledningskontoret för att fastställa ordningen.

Först är det Miljöpartiet som följs av Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

Tidningen har ringt runt till samtliga representanter från partierna som ska hålla i inledningen på den allmänpolitiska debatten. De har fått svara på samma frågor. Men på frågan om vad de särskilt vill lyfta fram på debatten ville många hålla svaret för sig själva och hänvisade till att den intresserade får följa debatten under torsdagen.

1. Vad vill du särskilt lyfta fram på den allmänpolitiska debatten?

2. Varför tycker du allmänheten ska följa den allmänpolitiska debatten?

3. Vad tror du kommer debatteras flitigast?

4. Hur lång tid tror du att debatten kommer pågå under torsdagen?

Lea Petersson, Miljöpartiet

– Jag brukar oftast prata om klimatet och miljön, den ekologiska och sociala hållbarheten.

– Det är viktigt att följa alla debatter. Men just den här blir det nog lite extra krydda på, på grund av valet. Det är den sista allmänpolitiska debatten lokalt innan valet. Även om alla partier inte har sitt partiprogram klart, så kan man bilda sig en uppfattning av partiet under debatten.

– Förra debatten blev jag förvånad att det var många som pratade om miljön. Så har det aldrig låtit tidigare, jag blev glatt förvånad och hoppas att det håller i sig. Nummer ett denna debatt blir det ekonomin, och det är inte svårt att förstå varför. Men jag hoppas samtidigt att vi kan ha med oss ekologiska och sociala investeringar ändå. Det man satsar nu genererar vinst i framtiden.

– Jag tror den blir lång. Tre timmar kan det säkert ta.

Ulf Svensson, Sverigedemokraterna

– Det vill jag inte berätta om än.

– Vi är folkvalda och därför borde det finnas ett allmänintresse för att följa det vi gör.

– Mycket handlar om den ekonomiska situationen som Eksjö kommun är försatt i. Det kommer debatten att handla om.

– Två timmar kanske. Jag hade föredragit om beslutsärendena hade varit först och debatten efter det. Jag tycker beslutsfrågorna är viktigare.

Diana Laitinen Carlsson, Socialdemokraterna

– Jag har inte bestämt än hur anförandet blir. Men jag kommer inrikta mig på Socialdemokraternas prioriterade frågor. Jag kommer prata om hur vi tror att man bör arbeta för att lösa den ekonomiska situationen framåt.

– Jag tycker att det är viktigt att följa debatten över lag. Nu har man en möjlighet att se vad de olika partierna vill. Men jag tycker inte att man ska nöja sig med att bara följa fullmäktige, utan prata med oss och delta vid olika debatter. Lägg sociala medier lite åt sidan och prata med oss, öga mot öga i stället.

– Debatten kommer naturligtvis att till stor del att handla om det prognostiserade budgetunderskottet. Våra politiska och ideologiska skillnader kommer nog synas tydligt. Det syns kanske inte så mycket annars.

– Jag tror att vi kommer att hålla på i tre och en halv timme.

Annelie Hägg, Centerpartiet

– Jag kommer att prata om prioriteringarna som vi behöver göra i verksamheter. Det kommer att handla om vad som erbjuds och vilken kvalité vi ska ha i våra verksamheter. Samtidigt är det kopplat till kommunens attraktivitet.

– Det är viktigt för allmänheten. Vi är inne i ett arbete där vi ser över verksamheter och förutsättningarna. Därför är det viktigt att för allmänheten att följa debatten.

– Debatten kommer att handla om skola och omsorg. Det är de stora sektorerna och utmaningarna finns inom deras verksamheter.

– Jag hoppas att många tar chansen och möjligheten att lyfta deras prioriterade frågor. Därför tror jag debatten kommer ta tre timmar och tjugo minuter.

Anders Pansell, Kristdemokraterna

– Jag kommer att prata utifrån vårt lokala valprogram. Vi har alltid punkten familjen vet bäst, som handlar om barnomsorg. Jag kommer också ta upp att låta lärare vara lärare. Det är mycket jobb runt omkring som de måste göra. Men de är specialister på att undervisa och borde få ägna sig åt det. Det är viktigt att våga bli äldre i Eksjö, vi har, och ska fortsätta ha en bra och trygg äldreomsorg i Eksjö. Föreningar och företagen är viktiga för Eksjö kommun. Sen vill vi satsa på olika områden i Mariannelund. Vi kallar det för Mariannelundsmiljoner. Vi vill även se direkttåg från Mariannelund till Jönköping.

– På debatten får man höra vad partierna står för och arbetar för, vad som är viktigt. Är du tveksam på hur du ska lägga din röst är det här ett ypperligt tillfälle för att bilda dig en uppfattning om hur det ser ut i de olika partierna. Normalt kan debatterna vara lite tråkiga, men det vore roligt om det hettade till lite under torsdagen. Jag kommer nog att få lite mothugg.

– Den stora problematiken inom socialen, att vi inte håller budgeten. Vi har fått bukt med raset och tappar inte pengar. Det håller på att svänga nu, men det är långsiktiga åtgärder. Debatten kommer att handla om skola och trygghet också.

– Jag gissar på fyra timmar.

Carina Lindström, Moderaterna

– Jag kommer lyfta fram vad vi Moderater vill göra om vi får förtroende. Min uppgift är att tydliggöra Moderatpolitiken. Självklart kommer tonvikten att vara på hur vi ska få bukt med budgeten, få en ekonomi i balans. Mitt anförande kommer att vara från ett helhetsperspektiv och på våra fokusområden.

– Jag tror att många väljare fortfarande är osäkra på hur de ska rösta, både i riksvalet och lokalt. Därför är det ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om vad de olika partierna står för.

– Jag tippar på att det är ekonomin i olika former, det blir nog ett par konkreta förslag som kommer att framföras. Vårt huvuduppdrag är att få budgeten i balans.

– Det är jättesvårt att gissa. Det är ett demokratiskt uttrycksmedel och debatten kan bli hur lång som helst. Det är dessutom många andra ärenden på listan. Jag skulle bli förvånad om den understiger tre timmar. Men det kan bli upp till fyra-fem timmar. Det beror på hur debattglada folk känner sig.

Christer Ljung, Liberalerna

– Det vill jag inte berätta om i förväg.

– Det brukar vara något 100-tal som följer debatten, men det borde vara fler. Den här debatten ger en bild av vad de olika partierna egentligen tycker är viktiga lokala frågor. Vad som är prioriterat inför budgetarbetet. Det viktigaste är att alla ska lyssna på debatten och höra vad partierna tycker är viktigt att satsa på.

– Att komma tillrätta med den dåliga ekonomin. Vi kommer att göra allt för att uppnå balans, men målet är bortom det. Även om man skulle uppnå balans är det intäkterna som bygger på nuvarande kommunalskatt. Det måste man ha klart för sig. Det kan inte göras några glädjekalkyler. Det gäller att prioritera det som är viktigt och tala om varför besparingarna görs. Äldrevården, socialen och grundskolan är inte så dyr jämfört med andra kommuner

– Om alla har samma uppfattning kommer debatten att tvärdö direkt. Men folk pratar gärna, därför tror jag att debatten kommer att ta sina två timmar.