Antalet utlånade böcker från Eksjö stadsbibliotek ökade med drygt 6 300 utlån förra året. Totalt gjordes det 105 372 utlån på stadsbiblioteket, Mariannelunds filial, bokbussen och e-media. En sammanlagd ökning med drygt 5 600 utlån.

– De digitala lånen ökade förra året, framför allt ljudböcker och e-böcker. Det känns lite dubbelt, det får man ta höjd för när budgeten läggs att utlånen kan slå i taket till slut, säger bibliotekschefen Axel Botero Fridholm.

Många aktiviteter

Största skillnaden mellan att låna en e-bok och en vanlig är att när biblioteket köper in en vanlig kan den lånas hur många gånger som helst. För en e-bok betalar man en avgift vid varje lånetillfälle.

–Tre av fyra kvartal gick budgeten i taket. Det gick inte att låna fler ljud- eller e-böcker. I sommarkvartalet tog det stopp väldigt tidigt, säger Niklas Elimä Wallén, bibliotekarie.

20 000 kronor per kvartal är avsatta till e-utlån.

– Sommaren är en period som man lånar extra mycket. När det tar stopp i utlånen handlar det oftast om några dagar, sen hoppar det igång igen för att det är ett nytt kvartal, säger Axel Botero Fridholm.

Varför har antalet utlån ökat?

– En del av sanningen är att vi har kompetent och serviceinriktad personal. Vi hittar också på många aktiviteter, framför allt för barn och unga, säger Axel.

Meröppet bibliotek

I augusti förra årets skrev tidningen att Eksjö stadsbibliotek tilldelats 555 000 kronor från kulturrådet för att införa ett så kallat meröppet-system. Det innebär att låntagare får friare tillgång till biblioteket vid obemannade tider.

– Det är en pågående process som vi arbetar med. Vi måste titta på lokalerna och det tekniska systemet som bland annat ska styra dörrar och ljus. Vi har inte kommit dit än, men vi hoppas få i ordning det innan sommaren, säger Axel Botero Fridholm.

Både Axel och Niklas säger att bibliotekets öppettider säkert begränsar flera personer från att besöka dem, bland annat på grund av arbetstider.

– Vi har våra arbetstider att följa och de klaffar inte alltid med andras liv. Söndagar är säkert en dag som många skulle vilja besöka biblioteket, men vi har inga resurser att hålla öppet. Det skulle däremot gå när vi blir ett meröppet bibliotek, säger bibliotekschefen.

Fokus på barnavdelning

Under våren kommer barnavdelningen att göra om. En sagohörna bakom ett Eksjöinspirerat draperi ska finnas nere i ena hörnet. Bokhyllor kommer även att flyttas runt och ge mer yta till barnavdelningen.

– Barnverksamheten är oerhört viktig för oss och ska prioriteras i lokalen. Det är lite dåligt med sittytor på barnavdelningen också, det ska vi titta på, säger Niklas Elimä Wallén.

Till Mariannelunds filial har utlånen och antal besök minskat. En förklaring kan vara att biblioteket hade stängt en period för att bygga om barnavdelningen.

LÄS MER: Biblioteket ska bli mer öppet – får stort bidrag