Det var vid 21.30-tiden på måndagskvällen som en trafikant uppmärksammade spår som tydde på att en person kunde ha blivit påkörd av en bil.

När räddningstjänsten kom fram till platsen hittades en man med mycket allvarliga skador.

Senare under kvällen stod det klart att personen, en man i 50-årsåldern, hade avlidit av skadorna. Anhöriga till mannen är underrättade uppger polisen.

– Det handlar om en smitningsolycka. Vi misstänker grovt vållande till annans död, säger Joel Gerdin, vakthavande befäl vid polisen i Region Öst på måndagskvällen.

Kring midnatt kom en bil till olycksplatsen som polisen ville kontrollera. När de skulle göra det avvek bilisten hastigt från platsen.

– Då håller bilisten på att köra över flera brandmän och en polis, säger Joel Gerdin på måndagsmorgonen.

En polispatrull försökte förgäves att stoppa den flyende bilen varvid en polisjakt inleddes. Det tog sedan slut efter cirka en mil då bilisten tagit in på en mindre väg som inte har någon anslutningsväg. Där grep polisen en man i 40-årsåldern misstänkt som vållande till dödsolyckan på länsväg 134.

Den gripna mannen misstänks för grovt vållande till annans död, smitning från trafikolycka, försök till grov misshandel samt rattfylleri. Bilen som mannen färdades i togs i beslag för teknisk undersökning.

Den gripna mannen, som fördes till polisstationen i Linköping, är känd av polisen sedan tidigare. Han hade på tisdagsmorgonen ännu inte förhörts eftersom han då ännu inte hade tillnyktrat.

Räddningstjänsten uppger att Ydre kommun har startat upp en krisgrupp för att stötta samtliga drabbade personer vid dödsolyckan på länsväg 134.